Imprimă această pagină

Victor Cilincă, în Enciclopedia Personalităţilor

Victor Cilincă, în Enciclopedia Personalităţilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În ediţia a VII-a, din 2012, a „Who is Who în România” (Enciclopedia Personalităţilor din România), care apare în Elveţia şi cuprinde 8.100 biografii standardizate, fondator şi editor fiind Ralph Huber, apare şi un coleg de-al nostru: Victor Cilincă - scriitor profesionist, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

A publicat, până în prezent, proză, roman, roman foileton, teatru, scenariu, poezie, eseu, cercetare istorică; este ziarist, inginer, pictor, ilustrator, fost navigator pe Atlantic, scafandru pe coasta de vest a Africii vreme de opt ani (a prins acolo două războaie – în Polisario şi Angola, plus atacuri teroriste în Namibia şi a ajuns în fostul fort african condus de Exupery, Pont Etienne, acum Nouadhibou).

Fost director de editură şi tipografie, redactor-şef la două reviste literare, Victor Cilincă are 17 cărţi publicate şi 28 piese de teatru scrise, dintre care nouă pentru copii. Şase sunt premiate la nivel naţional, şase sunt tipărite (una în SUA) şi patru jucate (în prezent, sunt în curs de montare alte patru). Este inclus în „Istoria literaturii române. Dramaturgia” de Mircea Ghiţulescu şi în câteva dicţionare. Are povestiri publicate în SUA şi Marea Britanie (în traducerea şi prin intermediul profesorului Petru Iamandi), Canada, Franţa şi Belgia (prin Vasile Savin) şi în două antologii americane (policier şi SF). A fost nominalizat la UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 2006, a câştigat Premiul I la Concursul naţional de dramaturgie organizat de Teatrul „Ion Creangă” Bucureşti (2009, piesă montată la Bucureşti) şi al Teatrului „Vasilache” Botoşani (2011, în curs de montare). A câştigat Premiul al doilea la Concursul naţional de dramaturgie al Teatrului „Fani Tardini” în 2011, tot Premiul al doilea la Concursul naţional de dramaturgie „Camil Petrescu” – în  1995, la Oradea, Menţiune la concursul naţional de teatru „Bogdan Amaru” Râmnicu Vâlcea 1993 şi Premiul „Octavian Goga” (Premiul I) la Concursul naţional de poezie de la Cluj, în 2002. În acelaşi an, a primit şi o Menţiune la Concursul naţional de proză scurtă „Pavel Dan”, Cluj.

Nu ştim câţi ziarişti se mai pot lăuda cu editoriale scrise în versuri, sau câţi poeţi şi-au mai scrijelit versurile pe chila navelor, în Atlantic, sub apă, aşa cum a făcut Victor pe când era scafandru, înainte de 1989. „De asta o fi crăpat flota noastră de pescuit oceanic?”, se întreabă, hâtru, colegul nostru.

Nicolae Bacalbaşa l-a numit „cel mai complex şi complet scriitor gălăţean, mereu în căutarea propriei identităţi”. De curând, i-au apărut două cărţi la o editură din SUA - o carte pentru copii şi piesa de teatru „Polonius”, ambele în traducerea lui Petru Iamandi. „Polonius”, piesa sa jucată la Teatrul Dramatic în 1996, va fi pusă în scenă şi la Seul. Îi dorim lui Victor să ajungă la premieră, la Seul!

Citit 10505 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Februarie 2013 14:07

Angela Ribinciuc