A început Festivalul de Teatru Independent de la Galaţi! Programul zilei de marţi

A început Festivalul de Teatru Independent de la Galaţi! Programul zilei de marţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi există impresia că între teatrele de stat şi trupele de teatru independent nu există nicio legătură sau este chiar concurenţă, la Galaţi Teatrul „Dramatic „Fani Tardini” s-a arătat a fi un frate mai mare pentru tinerii independenţi, după cum observa ieri regizorul ieşean Mihai Pintilei, în deschiderea Festivalului de teatru independent „Butterfly effect”.

La deschiderea oficială de ieri, din foaierul Teatrului Dramatic, au fost prezenţi, alături de „inventatorii” coordonatori ai festivalului, regizorul Radu Horghidan de la Muzical şi actorul Florin Toma de la Dramatic, direcorul Dramaticului, actorul Cristian Gheorghe, prof. univ. dr. Miruna Runcan, citic de teatru, regizorul Cristian Theodor Popescu, care a şi susţinut ieri prima dintre conferinţele festivalului, chiar pe tema legăturilor regiei cu publicul, actori şi, dintre iubitorii de teatru, „non multa, sed multum”.

Un public viitor de teatru poate veni şi dinspre cel câştigat acum de producţiile tinere, adăugându-se celor vreo 5.000 de gălăţeni care sunt deja obişnuiţi ai teatrului mare, recunoştea ieri franc managerul Cristian Gheorghe, adăugând şi că era firesc să i se dea acestui eveniment locul potrivit - o scenă de teatru şi nu locuri împrăştiate la periferii de oraş.

Ca într-un combinat siderurgic, şi teatrul se poate integra, având festival la Dramatic, la „Gulliver” şi acum, independent! „Mi s-a părut o iniţiativă senzaţională a acestor copii şi a lui Florin Toma, de a realiza acest festival, şi în primul rând de a înfiinţa prima trupă de teatru independent din Galaţi - era un lucru normal să apară şi aici un teatru independent.” Festivalul „nu este un act de curaj, ci de normalitate!”

Festival, onorat la vârf

Primarul Marius Stan, care a onorat ieri deschiderea (şi e bine că e aşa!), a recunoscut că a fost mai întâi cucerit de producţia de teatru independent a gălăţenilor, “Doggystyle”, în care sunt implicaţi şi tinerii organizatori citaţi, iar aceasta l-a făcut să sprijine festivalul: „pe mine personal, pe familia mea ne-au cucerit”, a spus edilul, care speră ca şi trupele din festival să cucerească publicul gălăţean. Ce vor cuceri trupele, adică ce premii, ieri nu era hotărât, rămâne însă să stabilească juriul, care are libertate totală de „a inventa” premii, numai de marcă să fie...

Temele sociale din spectacole, conceptul de „teatru educaţional”, ar trebui să atragă profesorii şi elevii, speră organizatorii festivalului, lung de şapte zile. Până pe 28 septembrie, vom vedea 15 producţii ale unor trupe tinere, deci entuziaste, din Iaşi, Oradea, Bucureşti şi Galaţi, majoritatea fiind din Capitală, unele trupe venind chiar şi cu două producţii fiecare. Mai spunem şi că în fiecare zi, de la ora 14,00, în foaier sau Sala Studio a Teatrului Dramatic, publicul are acces liber la conferinţele unor specialişti în domeniu, urmate, la fel de liber, de ateliere teatrale.

Astăzi, conferinţă, atelier şi două spectacole

Astăzi, 23 septembrie, în cea de-a doua zi a Festivalului de teatru independent „Butterfly Effect”, de la ora 14,00, la sediul Teatrului Dramatic, va avea loc o conferinţă cu prof. univ. dr. Miruna Runcan, critic de teatru. Urmează, între ora 15,00 şi 17,00, Atelier de improvizaţie teatrală, cu trainerul Dragoş Muscalu. De la ora 19,00, în sala mare a Teatrului Dramatic “Fani Tardini”, se va juca spectacolul “Cântec de leagăn” - o poveste despre Maria Tănase, în regia lui Carmen Lidia Vidu. De la 21,00, la Yoobi Pub, va fi jucat spectacolul “Carpathien Garden”, produs de Compania Godot Cafe Bucureşti, regia Radu Iacoban şi Tudor Istodor (spectacol nerecomandat celor de până la 14 ani).

Citit 983 ori Ultima modificare Luni, 22 Septembrie 2014 19:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.