Canoane străvechi pentru pictura bisericească în frescă

Canoane străvechi pentru pictura bisericească în frescă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pe pictorul de biserici Petre Cristi Bădălan, realizator de frescă, l-am găsit lucrând. Timpul nu i-a permis să ne explice prea multe, fiindcă unele etape ale picturii murale trebuiau realizate chiar atunci, nu peste o zi sau două. În plus, unui pictor de biserici îi stă mai bine pe schele decât prin paginile ziarelor, e de părere pictorul. Ne-am gândit mai târziu că, poate tocmai ca să se adăpostească de iscoditori ca noi, unii dintre pictori închid porţile bisericilor când lucrează. Dar pentru că am bătut drumul până la capelă, artistul gălăţean ne-a dat, în linii mari, câteva detalii accesibilizate, legate de pictură.

Am înţeles că fresca (din italianul affresco) e o tehnică antică de pictură, bazată pe aplicarea picturii (pigmenţilor pregătiţi printr-un proces special) peste tencuiala umedă. Culorile au simbolistica lor. Am mai aflat, spre exemplu, că vermillon-ul din care se obţine culoarea roşie era, pentru bizantini, mai scump decât aurul. Fiecare sfânt este pictat, în biserică, după o anumită logică. De fapt, maeştrii picturii bisericeşti - pictorii cu experienţă îndelungată, aflaţi la apogeul devenirii - sunt cei care stabilesc modul în care se pictează fiecare biserică în parte. Locul unora dintre scenele iconografice în biserică este fix.

La baza cunoaşterii stau erminiile - scrierile care îşi au originea în vremurile părinţilor atoniţi şi prin intermediul cărora s-au transmis tainele picturii bizantine, legate de modul în care trebuie zugrăvite diferitele subiecte sau scene iconografice şi chipuri sfinte. Are şi pictorul libertatea sa, dar este una pe care şi-o câştigă în zeci de ani de lucru - munca e grea, chiar şi din punct de vedere fizic - şi în tot atâta timp de implicare în viaţa bisericii, de evoluţie duhovnicească. Întreaga profesie a pictorului de frescă bisericească este extrem de bine reglementată. Patriarhia Română este cea care organizează cursuri şi examinează rezultatele muncii, dar şi cea care dă orientarea. Din câte am înţeles noi, şi în ceea ce priveşte fresca bisericească, tendinţa Bisericii Ortodoxe Române este de revenire la tradiţia bizantină, mai degrabă decât de susţinere a tehnicilor străine, apărute în comunism, cum ar fi aplicarea de picturi pe bază de ulei pe perete.

Ce înseamnă să pictezi biserici? Să-ţi iubeşti meseria şi să-ţi pui sufletul, mintea şi trupul la muncă, astfel încât să poţi lucra până la 10-12 ore pe zi sau chiar mai mult. Practic, să-ţi dedici întreaga viaţă artei sacre.

Citit 4801 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Octombrie 2014 20:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.