O iniţiativă particulară, rezultate cu totul particulare: VECHIUL GALATI, într-un ALBUM preţios (FOTO)
Foto: Sursa foto: Facebook

O iniţiativă particulară, rezultate cu totul particulare: VECHIUL GALATI, într-un ALBUM preţios (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ne plângeam că nu avem amintiri ale amintirilor gălăţene prin librării. Au apărut, iată, la Librăria „Donaris”, la Anticariatul Cronos, sau la Galeriile de artă „Nicolae Mantu”, seturi de imagini ale Galaţiului, fiecare reprezentând câte un colţ de oraş actual şi în secolul trecut.

Setul se numeşte „Galaţi – Atunci şi acum!” şi este vorba despre colecţia de cărţi poştale a lui Iulian Panait, un tânăr poliţist brăilean îndrăgostit de Galaţi, şi instantaneele artistului fotograf Nica George - membri ai Asociaţiei „Galaţi, oraşul meu”. Am vorbit cu amândoi după ce au avut o altă iniţiativă extraordinară: au realizat, pe banii lor, albumul „GALATZ în vechi cărţi poştale ilustrate”, cu imagini rare şi de o rezoluţie excepţională a oraşului de odinioară.

Deocamdată, au realizat un prim tiraj de 15 exemplare, pentru că tipăritul pe carton special, la o tipografie tocmai din Braşov, costă enorm – vreo 250 de lei exemplarul – însă merită. Tipografia dă asigurări că lucrarea rezistă şi o sută de ani. 

Principesa Maria şi alte frumoase privelişti

Deţinător a peste 300 de fotografii rare, cărţi poştale ilustrate „clasice”, din 1900 – 1906 şi cam cu 100 de litografii scoase pe piaţă între 1898 – 1910, Iulian Panait a cumpărat amintiri. Sunt aici şi imagini gălăţene surprinse de fotograful gălăţean al Casei Regale, George Makşay, şi fiul acestuia, Jean Makşay. Pentru album nu s-au folosit imagini de pe internet, ci originale, achiziţionate ani la rând din târguri de antichităţi de la Braşov şi Bucureşti.

Panait a mai făcut achiziţii şi de pe site-uri de specialitate. Pentru că sunt originale, fotografiile s-au putut mări de trei, chiar de patru ori, oferind cu generozitate albumului o privire spre acea La Belle Epoque gălăţean. Mi-au atras atenţia în album fotografiile mari, discret colorate, ale principelui Ferdinand şi ale principesei Maria, viitorii suverani, realizate la inaugurarea Palatului Prefecturii Galaţi, în aprilie 1906, sau cu Librăria nouă Negoescu şi Maniţiu, ori marile inundaţii din 1897, vândute ca suvenir foto, cu Piaţa Regală, Vadul Bacalbaşa etc, unele colorate. Biblioteca a achiziţionat deja un album.

O parte dintre vechile cartoline i-au încântat deja pe gălăţeni, în expoziţiile „Parfumul parcurilor gălăţene ieri şi azi”, „La pas pe Domnească”, „Ţiglina Premium”, „Corespondenţa la Dunărea de Jos”), sau „Patrimoniu Renascentist din România”.

 

Citit 5790 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Octombrie 2014 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.