Vraci, călugăr, desfrânat: RASPUTIN, o figură faimoasă, dar controversată

Vraci, călugăr, desfrânat: RASPUTIN, o figură faimoasă, dar controversată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În anul 1904 a avut loc aşa numita „Renaştere a dinastiei Romanovilor”. Ţarul Nicolae al II-lea şi soţia lui Alexandra erau acum cei mai fericiţi părinţi - se născuse moştenitorul tronului. Bucuria Romanovilor s-a transformat imediat în disperare, deoarece ţareviciul a fost diagnosticat cu o boală numită hemofilie, moştenită de la mama sa.

Vraciul care vindeca prin rugăciune

Din cauza bolii, Alexei nu avea voie să se lovească, mama sa numind un marinar, Daravenko, pentru a avea în permanenţă grijă de el. Disperarea care o cuprinsese pe ţarina Alexandra a facut ca ea să caute un vindecător pentru fiul ei, cu toate că doctorii îi spuseseră ca nu mai există nicio speranţă. În 1905, Alexandra a aflat de un vraci, care ar fi putut să-i vindece fiul prin puterea rugăciunii. Invitat la palatul ţarului, Rasputin a intervenit atunci când Alexei se simţea foarte rău, şoptindu-i ceva la ureche. Spre mirarea tuturor, sângerarea s-a oprit. Din acel moment, Rasputin a căpătat încredere în ochii familiei ţariste, dar mai ales în ochii Alexandrei, asupra căreia va avea o influenţă devastatoare mai târziu.

Miracole

După ce reuşise să îi uşureze puţin suferinţa tânărului Alexei, Rasputin a devenit prieten al familiei ţariste, fiind considerat răspunsul la rugăciunile lor către Dumnezeu. Cu toate acestea, Rasputin prefera să stea alături de familia sa, în Siberia. În 1911, familia regală decide să plece la o cabană de vânătoare, dar ţareviciul Alexei râmâne în grija lui Daravenko. Dorind să se urce într-o barcă pentru a face o plimbare, Alexei cade şi se loveşte, acest lucru provocându-i o hemoragie puternică, fiind dus imediat la spital.

CITEŞTE ŞI: MARI DINASTII ALE LUMII/ Familia Borgia

Familia regală se întoarce imediat, la aflarea veştii. Ţarina, văzându-şi fiul în agonie, îi scrie o telegramă lui Rasputin, prin care îi cere să se întoarcă urgent, pentru că Alexei este în stare gravă. Vraciul îi răspunde tot printr-o telegramă, în care îi spune scurt „Băiatul nu va muri!”. Se pare că, la scurt timp după primirea telegramei, hemoragia lui Alexei s-ar fi oprit, iar starea lui s-a îmbunătăţit, acest lucru fiind considerat un miracol de către familia regală.

Sfânt? Sub nicio formă

Speculaţiile care circulau în jurul persoanei lui Rasputin au făcut ca acesta să nu fie privit de toată lumea ca un sfânt, mai ales de membrii Dumei. Vraciul a stârnit o serie de controverse, ducând o viaţă tumultoasă alături de femeile din înalta societate - a fost văzut de multe ori bând până la pierderea cunoştiinţei sau apelând la prostituate. Sfântul Sinod l-a acuzat de multe ori pe Rasputin de practici imorale şi necredincioase. Totuşi, acesta credea, ca mai toţi ortodocşii, că trupul lumesc este un dar sacru oferit de Dumnezeu. Se pare că una din teoriile practicate de Rasputin ar fi fost aceea că harul divin se dobândeşte prin păcat.

Începutul sfârşitului

În 1913, Romanovii au sărbătorit 300 de ani de existenţă a dinastiei printr-un pelerinaj spre Moscova. Ajunşi acolo, tânărului Alexei i s-a făcut rău şi a trebuit purtat pe braţe majoritatea timpului. Atunci a fost prima dată când lumea a văzut problema cu care se confrunta familia ţaristă, subiectul ajungând pe primele pagini ale jurnalelor ruseşti. Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, Rasputin i-a trimis o telegramă ţarului în care îi spunea să nu plece la război pentru că acest lucru va însemna sfârşitul Rusiei şi al familiei ţariste. Ţarul nu l-a ascultat însă...

În lipsa ţarului

Influenţa lui Rasputin asupra Alexandrei avea să crească odată cu plecarea ţarului pe front. A convins-o pe aceasta să înlocuiască anumite persoane din guvern cu persoane alese de către el, ajungând în cele din urmă să întreţină relaţii intime cu femei din înalta societate în schimbul unor favoruri politice. În măsura în care economia Rusiei slăbea văzând cu ochii, pentru multe dintre probleme Rusiei au fost învinovăţiţi ţarina Alexandra şi confidentul ei, Rasputin.

Paranormal? Greu de ucis

Datorită condiţiilor grele din spatele frontului şi incapacităţii armatei de a menţine succesele militare, ţarul Nicolae al-II-lea a fost obligat să abdice în favoarea fratelui său, Marele Duce Mihail Alexandrovici. Guvernul provizoriu a hotărât să-i ţină închişi pe Romanovi în Palatul Alexandru. În 1917 au fost duşi în Tobolsk, Siberia, pentru a fi protejaţi de revoluţie. Au fost mutaţi la ultima lor destinaţie, oraşul Ekaterinburg. Ţarul şi familia sa, precum şi câţiva servitori care îi însoţiseră, au fost împuşcaţi în subsolul casei, de un pluton de execuţie bolşevic, în noaptea de 16 spre 17 iulie 1918.

Cât despre moartea controversatului Rasputin, aceasta rămâne oarecum cusută cu aţă albă. Se spune că odată ce influenţa lui a ajuns mult prea mare, un grup de nobili l-ar fi momit la palat şi i-ar fi dat mâncare şi băutură în care se afla o cantitate mare de cianură, dar fără efect. Atunci, prinţul Yusupov a adus un revolver cu care l-a împuşcat în piept, însă Rasputin şi-a revenit o jumătate de oră mai târziu, când nobilul s-a întors după o haină.

Pentru a fi siguri că Rasputin moare, au tras din nou şi i-au dat şi o bătaie cruntă. Aceasta este doar una dintre versiunile morţii lui Rasputin. Se pare că ar mai exista o posibilă ipoteză, conform căreia asasinul ar fi fost cu totul altcineva - un ofiţer englez ataşat la Petrograd. Cu toate astea, dovezile nu sunt destule, iar ofiţerul ar fi distrus orice însemnări înainte de moartea sa, lăsând în continuare un semn de întrebare asupra morţii lui Rasputin.

CITEŞTE ŞI: MARI DINASTII ALE LUMII/ Habsburgii - CEA MAI MARE FAMILIE REGALĂ din toate timpurile

Citit 1832 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Octombrie 2014 15:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.