EXPONATUL LUNII la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii: Fluturele "ochi de păun"

EXPONATUL LUNII la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii: Fluturele "ochi de păun"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Exponatul lunii noiembrie la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi este fluturele ochi de păun de noapte, o specie de fluture periclitată, din familia Saturniidae. Acesta se găseşte în aproape toată ţara, cu excepţia zonelor muntoase, a Maramureşului şi a Bucovinei şi ajunge până la o altitudine de 700 - 800 m. Preferă lizierele de păduri, livezile şi zonele de vegetaţie ruderală de lângă sate.

“Fluturele ochi de păun de noapte este o specie nocturnă. Adulţii nu se hrănesc, pentru că au aparatul bucal rudimentar. Perioada lor de viaţa este de doar zece zile. În acest stadiu de dezvoltare, prioritară este perpetuarea speciei”, a declarat muzeografa Mihaela Cristescu, coordonatoarea expoziţiei.

Fluturele are o generaţie pe an (monovoltin). Adulţii apar primăvara, în perioada aprilie-mai, în luna iunie depun ouăle, iar larva se dezvoltă pe parcursul verii. Toamna se împupează şi petrece iarna în acest stadiu, iar primăvara apar adulţii generaţiei următoare. Pupa este învelită într-un cocon maroniu şi este bine fixată de crenguţele plantei gazdă. Fluturele poate ierna în acest stadiu şi doi ani, dacă nu sunt condiţii favorabile de mediu pentru a se transforma în adult.

Exponatul lunii poate fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi până pe 30 noiembrie.

CITEŞTE ŞI: Programul FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „Nae Leonard”/ Luna noiembrie, plină de EVENIMENTE CULTURALE la Galaţi

Citit 7702 ori Ultima modificare Joi, 30 Octombrie 2014 19:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.