Se INAUGUREAZĂ Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine
Foto: Foto Gabriel Kolbay

Se INAUGUREAZĂ Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cea de-a doua zi a vizitei sale canonice la Galaţi, joi, 27 noiembrie, Patriarhul României, Preafericitul Daniel va binecuvânta lucrările desfăşurate în ultimii doi ani la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine din incinta Palatului Episcopal. Manifestările zilei încep la ora 9,00, cu sfinţirea capelei care poartă hramul „Întâmpinarea Domnului şi Sfinţii Martiri Brâncoveni”, din incinta Palatului Episcopal.

O oră mai târziu, delegaţia oficială va vizita lucrările realizate în cadrul muzeului, iar PF Părinte Daniel va încununa eforturile liderilor spirituali din eparhia Dunării de Jos, acordând binecuvântarea. Clădirea, a cărei construcţie s-a finalizat în anul 1900, sub păstorirea Î.P.S. Partenie Clinceni, care a funcţionat iniţial ca reşedinţă chiriarhală şi, ulterior, ca muzeu de arte plastice, îşi recapătă astfel rostul prim.

Săli de expoziţie cu 1.200 de exponate

Nucleul colecţiei permanente care este expusă acum în Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine s-a păstrat laolaltă, de-a lungul anilor, prin grija Î.P.S. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Muzeografii din Galaţi şi din ţară au avut sarcina de a clasa exponatele şi de a găsi, sub coordonare chiriarhală, cele mai potrivite metode de expunere. Evident, de-a lungul ultimilor doi ani, colecţia a crescut. Dacă numărăm şi obiectele expuse, dar şi pe cele aflate în restaurare şi cele cărora încă nu li s-a găsit un loc în muzeu, am ajunge la circa 1.200 de exponate, ne-au informat responsabilii cu amenajarea muzeului.

Ce vedem, concret, la muzeu

La debutul circuitului de vizitare găsim dovezi arheologice care datează din primul secol de după Hristos şi care atestă înrădăcinarea de milenii a credinţei creştine în spaţiul actualei eparhii a Dunării de Jos. Puteţi vedea, aici, mostre de ceramică dacică de Tecuci, îmbogăţită cu motive creştine. De asemenea, veţi putea vedea ce s-a descoperit în mormântul lui Inocens, la Barboşi. Citind planşele special realizate, aflăm şi care au fost cei 33 de arhierei care au condus Mitropolia Proilaviei şi cum, la recensământul din 1570, chiar sub aspră dominaţie otomană, tot preoţii ortodocşi ai locului erau liderii spirituali ai comunităţilor. Printre exponatele de vază se numără şi o cazanie tipărită de Varlaam, un volum tipărit de Antim Ivireanul, dar şi mai multe cursuri editate de V.A.Urechia. Icoanele de secol XVII se regăsesc în mai multe săli de expoziţie ale muzeului.

 

 

La etaj, găsim expusă o colecţia de straie, cărţi şi alte obiecte personale ale ierarhilor Dunării de Jos. Cronologic, primul ierarh ale cărui obiecte le găsim aici este PS Iosif Gheorghian. Obiecte ale tuturor celoralalţi chiriarhi sunt incluse în colecţia permanentă expusă. Evident, expoziţia permanentă conţine şi obiecte de cult folosite de-a lungul vremii în biserici, dar şi obiecte populare, cu ajutorul cărora s-a amenajat un spaţiu bogat în informaţie etnografică.

Care a fost valoarea proiectului

Per total, cheltuielile au fost mai mici decât se prevedea iniţial. Din bugetul total al proiectului de 15.098.011 lei, în urma modificărilor condiţiilor contractuale iniţiale prin diverse anexe, Arhiepiscopia a plătit, efectiv, doar 479.737 lei. Restul a fost finanţare europeană (10.853.441 lei) şi finanţare din bani publici, de la Guvernul României (3.764.832 lei). Reabilitarea a însemnat, practic, lucru pe aproape fiecare centimetru pătrat construit.

Sfinţirea capelei, la 113 ani distanţă

Prima sfinţire a capelei a avut loc în anul 1901 şi a fost realizată de un sobor de preoţi condus de I.P.S Partenie Clinceni. La eveniment luaseră parte figuri marcante ale locului şi vremii. Actul comemorativ, copiat în multiple exemplare, a ajuns până la cei mai mari oameni de stat şi de cultură ai vremii. Tot la etaj s-a refăcut capela fostei reşedinţe episcopale şi i s-au amenajat câteva spaţii conexe.

Astăzi, sfinţirea capelei, a cărei pictură fusese acoperită cu ciment şi a trebuit refăcută, se face tot în prezenţa invitaţilor de onoare.

MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE ACEST LĂCAŞ DE CULT AFLAŢI DE AICI ==>> http://www.viata-libera.ro/societate/60771-galati-viata-libera-cotidian-arhiepiscopia-dunarii-de-jos-muzeul-istorie-culturii-si-spiritualitatii-crestine-colectie-exponate-carte-icoana-straie-episcopi

 

Citit 2021 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Noiembrie 2014 19:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.