FESTIVALUL “Leonard”, ELOGIAT la Bucureşti

FESTIVALUL “Leonard”, ELOGIAT la Bucureşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Criticul Costin Popa semnează în prestigioasa revistă un material despre Teatrul Muzical din Galaţi


Ziarul nostru a semnalat succesele Festivalului Internaţional „Leonard”. Iată că festivalul gălăţean a fost bine-văzut şi din Capitală, unde prestigioasa revistă „Cultura”, a Fundaţiei Culturale Române - director Augustin Buzura - semnalează, în numărul său din 4 decembrie, performanţa de pe scena gălăţeană. Astfel, criticul Costin Popa scrie un amplu articol, sub titlul: „Carmen, spectacol de succes la Galaţi”. După ce a prezentat atracţiile festivalului („Muzică pentru toate gusturile, spre satisfacţia melomanilor gălăţeni şi chiar brăileni, care vin în mod special din municipiul vecin la manifestările Festivalului „Leonard”), criticul a remarcat cursul de măiestrie vocală susţinut de „marele tenor” Vasile Moldoveanu, preşedintele de onoare al festivalului, sub îndrumarea căruia „se înghesuie” să lucreze vocile tinere.

Cel mai întins spaţiu din articolul căruia revista îi acordă o pagină întreagă este dedicat operei „Carmen”, „o producţie mai veche a teatrului, dar care funcţionează graţie montării (Anda Tăbăcaru-Hogea) şi scenografiei (arh. Cătălin Ionesc Arbore)”. Criticul devoalează şi „reţeta” teatrului: unele roluri mai dificile de acoperit de artiştii de la noi sunt completate cu invitaţi din ţară şi străinătate şi, „de fiecare dată, distribuţiile sunt echilibrate şi nivelul valoric crescut. Aşa a fost şi recentul Carmen”. Leontina Văduva (Micaëla) este o mare şi incontestabilă vedetă, cu o strălucită carieră pe toate scenele faimoase ale lumii. Simpla ei apariţie în spectacol atrage ca un magnet prin prezenţa tonică, delicioasă, prin „look”-ul agreabil, la care se adaugă luminozitatea vocii, ştiinţa stilului, potrivirea accentelor şi nuanţelor, pronunţia impecabilă în limba franceză”, criticul evocând şi o arie „cu efect zguduitor”.

În rolul titular, Liliana Mattei Ciucă, de la Opera din Iaşi, este una „dintre vocile cele mai frumoase ale registrului de mezzosoprană, nu numai pentru România”. „Singurul regret vine din faptul că nu poate fi văzută şi la Bucureşti” (ne bucurăm că gălăţenii au putut-o vedea!). „Cu remarcabilă intuiţie artistică, un artist de detaliu al specificului personajului”, „tenorul constănţean Răzvan Săraru”, născut la Galaţi - adăugăm cu plăcere, „a afişat un glas plăcut timbrat, pe care l-a manevrat cu abilitate şi solidă cunoaştere stilistică”, simte specificul limbii franceze şi a impresionat. Sunt remarcaţi şi ceilalţi interpreţi, dirijorul şi orchestra teatrului, care „a cântat curat”, dar şi coregrafia. Sunt observate chiar şi mici scăpări ale echipei de interpreţi şi instrumentişti, la câte o frază muzicală. Ni se prezintă şi sala teatrului, „mică şi cochetă, cu bună acustică”; bucureşteanul nu vede rostul amplificării „ajutătoare”, microfoanele fiind uneori atinse de capele matadorilor. În concluzie, montarea „a avut mare succes şi apreciere din partea unui public care a invadat sala, atras de numele de pe afiş”.

"Privire" de specialist

Trebuie să precizăm că aprecierile vin de la un critic muzical redutabil, cu studii de pian, istoria muzicii şi estetică vocală, dar şi cu documentare în publicistică muzicală şi management de presă la redacţii ale unor reviste specializate şi instituţii de spectacole din Austria, Franţa, SUA, Marea Britanie, Spania, Italia sau Elveţia. Este, printre altele, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, redactor-şef al revistelor „Melos” şi „Opera/MELOS”, este realizator de emisiuni şi colaborator la Radio România Muzical, membru al Asociaţiei „Presse Musicale Internationale” Paris, membru de onoare în „Research Board of Advisors” al Institutului Biografic American, are multe cărţi de specialitate publicate şi numeroase articole, este distins, printre altele, cu Premiul Uniunii Criticilor Muzicali. Aşa că nota foarte bună acordată festivalului nostru ne onorează!

Citeşte şi: Culise de teatru/ "Biblioteca" de coafură de la "Nae Leonard"

Citit 849 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Decembrie 2014 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.