Sărbătoare Hortensia Papadat-Bengescu la Iveşti

Sărbătoare Hortensia Papadat-Bengescu la Iveşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cei 138 de ani de la naşterea renumitei romanciere Hortensia Papadat Bengescu au fost marcaţi cum se cuvine la Iveşti, devenit, pe 8 decembrie, o mică şi neîncăpătoare capitală culturală a judeţului! Titlul acţiunii organizate de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, în parteneriat cu Primăria Iveşti, Şcoala Gimnazială „Iorgu Iordan” Tecuci, Biblioteca Municipală „Ştefan Petică” Tecuci, Colegiul Naţional „Spiru Haret” Tecuci, Clubul Copiilor Tecuci, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” şi Societatea Scriitorilor „Costache Negri”, trimite la tilul unui roman al autoarei gălăţene: „Femeia în faţa oglinzii: Hortensia Papadat-Bengescu.

Cu această ocazie, s-a lansat şi numărul 221 al revistei culturale „Porto Franco”, în care apare şi un articol dedicat romancierei de cunoscutul critic Constantin Trandafir, de la Huşi, născut la Iveşti. Acesta le-a scris organizatorilor despre monografia sa dedicată romancierei, iar reprezentanţii Muzeului de Istorie Galaţi şi ai Primăriei Iveşti au promis să încerce publicarea monografiei, anul viitor, când se împlinesc 60 de ani de la dispariţia scriitoarei.

Generalul Staicu-Buciumeni - un exemplu rar

Un exemplu demn de urmat a fost tăria de a fi prezent la Iveşti, cu cel mai recent volum al său, a venerabilului general-scriitor Neculai Staicu-Buciumeni, care a înscris în cartea vieţii sale, alături de o campanie pe front, de persecuţii comuniste, o carieră militară şi scriitoricească, şi, iată, 94 de ani, împliniţi în noiembrie, la Iveşti lansându-şi acum cărţile „Povestea vieţii unui om neînsemnat” şi „În luptă cu neocomunismul”. Generalul este Cetăţean de Onoare al Iveştiului şi preşedinte de onoare al Societăţii scriitorilor „C. Negri” din Galaţi.

Directori de instituţii de cultură, scriitori, profesori şi elevi au participat, pe parcursul zilei, şi la celelalte manifestări dedicate scriitoarei, la Casa „Hortensia Papadat-Bengescu” din Iveşti: moment artistic cu elevi de la Şcoala Gimnazială „Iorgu Iordan” Tecuci, moment muzical cu elevi de la Clubul Copiilor Tecuci, spectacol al elevilor de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” Galaţi şi de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” Tecuci, evocări susţinute de poeta Eleonora Stamate, redactor-şef la revista "Tecuciul literar-artistic", şi muzeografa Mihaela Damian, de la Muzeul de Istorie.

Citit 1841 ori Ultima modificare Vineri, 19 Decembrie 2014 13:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.