Seria cArtESENŢE s-a încheiat ca o ştire. Marius Grama s-a autodenunţat ultimul...

Seria cArtESENŢE s-a încheiat ca o ştire. Marius Grama s-a autodenunţat ultimul...
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ultima cărticică din seria miniaturală botezată „cAetESENŢE“, cu poezie şi proză gălăţeană, a luminat pentru ultima oară în mansarda Centrului Cultural “Dunărea de Jos” – în Salonul Artelor de vineri, 12 decembrie: gata, pân´ aici i-a fost! Cărţile-bijuterie, care au fost lansate în cele mai insolite locuri – în Grădina Publică sau cea a Consiliului Judeţului, la Dunăre – în Foişor, ba chiar şi pe un ponton, la sediul Centrului Cultural, în Amfiteatrul Spitalului Judeţean, într-un pub lângă „Ultimul leu” – au ajuns la capătul proiectului...

Cărticelele au ajuns şi ele, aşezate în poşeta coordonatoarei acestei serii, poeta Florina Zaharia, până şi la Târgul de Carte de la Paris, unde au surprins şi au plăcut ochiului…

Vineri, 12 decembrie, Florina anunţa însă că orice poveste ajunge şi la sfârşit – gata! Dar cine ştie cu ce va continua? S-a păstrat însă misterul şi am văzut cu toţii, spectaori sau autori din seria liliputană de carte, doar o retrospectivă filmată, emoţionantă, a lansărilor: 29 de volume! Încheierea proiectului, anunţată de Florina, prefaţa la ultima lansare – al 22-lea volum de versuri: Mihai Grama, cu volumul „autodenunţ".

Citită „dintr-o răsuflare”

Ilustrat cu un film jucat de studenţi şi realizat de Alina Maria, un formidabil artist fotograf al vieţii străzii, din ţară şi de pe meleaguri străine (artista a ilustrat şi volumul de poezie precedent din colecţie, cel al lui Alexandru Maria), poezia ziaristului Marius Grama, scrisă cu forţă, ca un manifest, a fost aplaudată, în lectura autorului.

„Cartea m-a provocat!”, spus la lansare criticul Adrian George Secară: este „un text cât se poate de serios!” Poeta Florina Zaharia a mărturisit la rândul său că a citit „dintr-o răsuflare” textul, poemul care semăna cu o ştire, jurnalistica fiind viaţa diurnă a poetului lansat. Poetul şi prozatorul-dramaturg Octavian Miclescu a completat: este o carte „foarte bine scrisă, inteligent condusă”, din care răzbate furia autorului trăind în societatea noastră. Grama este şi autorul unui volum („Dresorul de duminici”) tipărit de Editura „Junimea” Iaşi, în urma câştigării unui premiu la concursul naţional ”Porni Luceafărul...” de la Botoşani. El este cuprins în mici antologii, la Galaţi şi Sibiu. Membru al Cenaclului „Noduri şi Semne”, care i-a fost alături la eveniment, şi înainte în mai multe alte cercuri literare, recompensat cu premii literare în ţară, mai notăm că Grama a fost şi editor de reviste culturale studenţeşti.

Citit 817 ori Ultima modificare Joi, 18 Decembrie 2014 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.