Directorul Teatrului Muzical, Teodor Niţă: "Avem nevoie de cultură, nu suntem o gloată"

Directorul Teatrului Muzical, Teodor Niţă: "Avem nevoie de cultură, nu suntem o gloată"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

- Cum v-aţi apropiat de domeniul muzicii, de meseria pe care o profesaţi în prezent?

- Am făcut un liceu de matematică-fizică, deşi în paralel frecventam şi cursurile Şcolii Populare de Artă, unde am făcut chitară clasică şi canto clasic. Părinţii voiau să fac inginerie, dar până la urmă i-am convins şi am mers la Conservator. Din anul cinci, eram deja angajat ca solist la Teatrul Muzical „N. Leonard”. Cred că reuşeşti mai uşor în viaţă în domeniile pentru care ai talent sau care îţi plac.

- Cum v-a influenţat cariera?

- Am simţit că pot să ofer, pot să aduc un plus de valoare. M-am simţit mai liber. Îmi place foarte mult latura pedagogică a artei, a muzicii. Am avut un proiect ambiţios acum 15 ani, care, din fericire pentru mine şi pentru tinerii Galaţiului, s-a materializat: mi-am dorit să avem o facultate de arte, pentru că aveam deja un liceu bun, aveam copii talentaţi şi mulţi dintre ei renunţau la ideea de a-şi continua studiile în domeniul artistic, din motive financiare. După ce am devenit director al Teatrului Muzical, am putut să le ofer studenţilor de la Arte o scenă profesionistă, ei pot, de asemenea, apărea în spectacolele noastre.

- Aţi putea să ne amintiţi câteva personalităţi legate de Liricul gălăţean?

- Sunt mulţi mari solişti care au plecat pe marile scene ale lumii şi care au debutat aici: Ludovic Spiess, Vasile Martinoiu, Lucia Ţibuleac, Florin Diaconescu, dar şi generaţia actuală este de mare valoare. În momentul de faţă, avem dirijori precum Mircea Holiartoc, Eugen Dan Drăgoi, Sorin Oancea, avem mulţi tineri solişti care au câştigat concursuri internaţionale şi care au ales să vină la Galaţi. De când sunt director, am vrut să fac aici ceea ce exista la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Era un teatru de proiecte, unde toţi marii actori ai României şi-au făcut ucenicia. Acum, acest lucru se întâmplă aici pentru artiştii lirici.

- Mai sunt astăzi tinerii interesaţi de muzică, de teatru?

- Din fericire, da. Teatrul este o instituţie de educaţie. Marele istoric Nicolae Iorga spunea „fără steag de cultură, un popor e o gloată”. Avem nevoie de cultură, nu putem fi o gloată. Este greu să mergi prima dată la teatru, apoi devine un drog. Am trăit o senzaţie extraordinară acum un an, la Opera din Chişinău, unde jumătate din public era format din tineri, toţi îmbrăcați frumos, unul nu era în blugi.

- Care ar fi modalităţile prin care atrageţi tinerii care nu au prins încă gustul teatrului?

- Nu mai avem spectacolele acelea rigide de altădată. Regizorii s-au adaptat momentului, au redus durata spectacolelor de operă, operetă la două ore cu tot cu pauză, ritmul fiind mai alert. Mergem şi spre genul musical, cu spectacole gen Broadway, cu mult dans, cu o atmosferă frumoasă pe scenă, cu multe lumini, care prind foarte bine. Atrag însă şi spectacolele în stil clasic, prin costumele de epocă, prin atmosfera creată.

- Cum aţi vedea un parteneriat între şcoală şi Teatrul Muzical?

- Avem parteneriate cu multe şcoli. Acestea pot să-şi facă serbările pe scena noastră, noi venim în întâmpinarea elevilor cu bilete ieftine, de 5 lei. Ne putem implica şi direct, cu profesionişti care să ajute la realizarea unor scenete. Avem şi piese mici pentru copii, cu trei-patru personaje, cu decoruri minimale şi mergem noi în şcoli în întâmpinarea copiilor.

- Pentru anul 2015, la ce spectacole ne putem aştepta?

- În 2015, vrem să punem în scenă un musical celebru, "Sunetul muzicii". E principalul nostru proiect. Mai avem "Văduva veselă" şi câteva premiere de opere.

Citit 2481 ori Ultima modificare Luni, 19 Ianuarie 2015 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.