„Contesa Maritza” cântă duminică la Teatrul Muzical "N. Leonard"

„Contesa Maritza” cântă duminică la Teatrul Muzical "N. Leonard"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Duminică, 1 februarie, de la ora 18,00, puteţi vedea celebra operetă „Contesa Maritza”, a inegalabilului compozitor Emmerich Kálmán. O comedie veşnic tânără, o intrigă plină de umor, dragoste şi surprize, în atmosferă de epocă. Şi cu o garanţie că vă veţi legăna în sală, căci opereta „aduce cântece şi dansuri tradiţionale maghiare, un subiect vaporos, fiind printre cele mai savurate spectacole de operetă de pe scenele lumii”, după cum observa coregrafului Mihai Mândruţiu, maestru de balet la Opera Maghiară şi pedagog la Opera Română din Cluj. Regia aparţine unei celebrităţi a scenei muzicale naţionale şi internaţionale, Cristian Mihăilescu, membru al Academiei Europene de Teatru Muzical de la Viena, cu multe premii pentru regie. A montat pe scene mari din Japonia, Franţa, Italia sau Olanda, a fost director al Teatrului Liric din Constanţa, apoi al celui din Braşov, ambele devenite, sub direcţia sa, opere. Dirijorul spectacolului este Eugen Dan Drăgoi, iar dirijorul corului - Daniel Nistor.

Operetă-dramatizare a unui text bun

Opereta "Contesa Maritza" a fost creată în 1924, pe baza cărţii "Romanul unui tânăr sărac", de Octave Feuillet, iar în România s-a jucat întâia dată în 1927, fiind pusă în scenă de Nae Leonard.

Reputatul critic muzical Costin Popa scria la premiera spectacolului, în 2013, în revista „Cultura” scoasă de Augustin Buzura: „Distribuţia a mizat mult pe tineri şi faptul s-a văzut prin dezinvoltura mişcării, plăcerea şi bucuria de a juca, dar şi prin prospeţimea vocilor”. Rolul titular este susţinut cu succes de tânăra soprană Mihaela Alexa. Absolventă, în 2013, a masteratului la Universitatea de Muzică din Bucureşti, an în care şi-a început cariera de solistă pe scena Teatrului Muzical „N. Leonard”, artista, care a studiat cu profesori extraordinari precum Irina Iordăchescu, Marina Crilovici, Mariana Nicolesco, a obţinut premii importante concursuri muzicale naţionale. Notăm, mai recent, Premiul III la Braşov, în Concursul Naţional al Liedului Românesc, manifestare creată de marea soprană Mariana Nicolesco. O găsim şi în altă ipostază interpretativă, cu succes de scenă în muzica uşoară: scria în 2013 revista „Actualitatea muzicală” despre Festivalul Internaţional al Artelor, desfăşurat atunci pe scena Aulei Bibliotecii Naţionale.

Rolul principal masculin revine apreciatului tenor Valentin Vasopol, despre care criticul Popa nota că are "alură de june prim şi voce baritonală, frumos conturată timbral”. Din distribuţie mai fac parte Adina Lazăr, Gabriel Gheorghiţă, Lăcrămioara Crihană („culoare vocală interesantă în mult prea micul – pentru ea – rol Manjia”, remarca acelaşi critic), Alexandru Dobre, Mitică Belciugan, Dan Nistor, Maria Macovei. „În paralel cu regia, aprecierea merge şi către creatoarea decorurilor şi a costumelor, realizate de tânăra scenografă Andreea Săndulescu. Ambientul unic pentru toate cele trei acte a fost un pavilion vitrat a cărui perspectivă se deschidea spre un parc cu copaci seculari, cu un superb frunziş ruginiu. De fapt, ideea de natură a guvernat, mai ales că şi marea majoritate a costumelor, ornate cu flori, într-o coloristică diversă, armonios aleasă şi plăcută la vedere”, mai scria criticul Popa. Preţul biletului este de 21,6 lei şi 10,8 lei, cu reducere.

Un musical dramatic, dar strălucitor

Sâmbătă, 31 ianuarie, de la ora 18,00, putem vedea o dramă muzicală puternică, cu un subiect extrem de actual: „The Little Birds Nidht Club” – povestea, cuceritoare prin dans, muzică, lumini şi emoţie, a unor tinere păcălite de un aşa-zis impresar, pentru a fi de fapt vândute ca sclave ale plăcerilor în Occident. Regia spectacolului şi ideea aparţine inventivului regizor Radu Horghidan. Din distribuţie fac parte: actorul Florin Toma, de la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, într-un rol puternic, îndrăgiţi artişti ai Teatrului Muzical Cristina Boghici, Corina Ivanov, Gabriela Apostolache sau Gianina Sion. Preţul biletului este de 21,6 lei şi 10,8 lei, cu reducere.

Citit 2107 ori Ultima modificare Joi, 29 Ianuarie 2015 16:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.