O delegaţie bulgărească, la casa din Galaţi a fiului fostului premier

O delegaţie bulgărească, la casa din Galaţi a fiului fostului premier
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi organizează marţi, 21 aprilie, în parteneriat cu Ambasada Republicii Bulgaria, Instituţia Prefectului, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” şi Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale, o expoziţie şi o conferinţă cu participare bulgărească la nivel înalt, care se va desfăşura, de la ora 11,30, la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, având ca vedetă clădirea vechii prefecturi de pe Domnească nr. 58.

Pentru că, în perioada interbelică şi până la naţionalizarea clădirii, ajunsă la un moment dat Casa Pionierilor, proprietarul acesteia a fost fiul prim-ministrului Bulgariei de la începutul secolului, la eveniment participă şi o delegaţie a Ambasadei Republicii Bulgaria la Bucureşti, condusă de Excelenţa sa, dl Aleksandar Filipov.

Se promovează astfel (poate va fi „văzut” şi se va investi în reabilitarea sa) un monument istoric, fost sediu al Prefecturii Covurlui la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, „casă” construită în 1872.

Ziarul nostru publica, în octombrie anul trecut, (Fostul sediu al Prefecturii, la un pas de ruinare (FOTO)) semnale de alarmă privind soarta clădirii şi date în premieră de la cel care cercetase trecutul monumentului, Marius Mitrof, consilier al Direcţiei Judeţene de Cultură, instituţie care încerca să salveze clădirea de… proprietarii nepăsători - Primăria şi chiriaşul ei, Federaţia Sindicatelor Cartel Alfa. Iată că lucrurile încep să prindă contur.

La conferinţa care promovează acest monument prin Proiectul "Casa E. I. Guechoff (Geshov) - fostă Prefectura Covurlui", după numele fostului proprietar bulgar, sunt aşteptaţi cu expuneri conf. dr. Aneta Mihailova, de la Institutul de Studii Balcanice, şi dr. Iavor Stoianov, consilier în cadrul Ambasadei Republicii Bulgaria.

Citit 1524 ori Ultima modificare Luni, 20 Aprilie 2015 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.