Ambasadorul Poloniei în România are planuri mari: Galaţiul s-ar putea înfrăţi cu Gdynia

Ambasadorul Poloniei în România are planuri mari: Galaţiul s-ar putea înfrăţi cu Gdynia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aflat pentru prima oară în vizită la Galaţi, ambasadorul Republicii Polone în România, Excelenţa Sa, domnul Marek Szczygieł, a fost întâmpinat, ieri, la ora 10.00, de către prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, viceprimarul Florin Popa şi preşedintele Consiliului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa.

Cei patru oficiali au vorbit, în Sala Mare a Prefecturii, despre posibilitatea cooperării pentru dezvoltarea relaţiei economice dintre Polonia şi Galaţi, dar şi despre o eventuală atragere de fonduri pentru redeschiderea şi renaştaşterea coridorului dintre România şi zona litorală a Poloniei, pentru schimbul de marfă.

"Este un moment bun pentru schimb de opinii despre infrastructură, respectiv coridorul de transport dintre Marea Neagră şi Marea Baltică. Este cel mai scurt drum dintre Galaţi spre Suceava, Ucraina şi Polonia", a spus Excelenţa Sa, Marek Szczygieł. Mai mult decât atât, acesta vede posibilă şi o eventuală înfrăţire între oraşul polonez Gdydia, situat pe coasta Golfului Gdańsk. "Avem şi o sugestie pentru Galaţi, pentru primăria oraşului, cea de înfrăţire cu oraşul polonez Gdynia, care este port la litoralul polonez şi are un specific similar. Este dezvoltat, dinamic, modern, deschis pentru relaţii internaţionale. În opinia mea, este o oportunitate pentru ţările noastre", a mai spus ambasadorul.

Oraşul Gdynia are o populaţie de 249.139 de locuitori.

Legături culturale şi educaţionale

Ambasadorul a mai amintit de buna colaborare dintre Institutul Polonez de la Bucureşti şi Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, care organizează anual "Zilele filmului polonez", dar şi de cooperarea continuă dintre Universitatea Galaţi şi universităţile din Polonia, prin bursele Erasmus şi Comenius.

După întrevederea de la Prefectură, Excelenţa Sa, domnul Marek Szczygieł, a luat parte la vernisajul expoziţiei "În ritmul epocii. Viaţa Kazimierei Iłłakowiczówna", desfăşurat în spaţiul cultural deschis "Nicolae Mantu", din Corpul D al Universităţii "Dunărea de Jos". Kazimiera Iłłakowiczówna (n. 1888, Vilnius; d. 1983, Poznań) a fost una dintre cele mai cunoscute poete poloneze şi un promotor al culturii româneşti în Polonia, în perioada interbelică şi timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.


 

Citit 676 ori Ultima modificare Vineri, 24 Aprilie 2015 20:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.