"Doiniţa Covurluiului", succes peste hotare. Micii artişti gălăţeni au jucat în Turcia

"Doiniţa Covurluiului", succes peste hotare. Micii artişti gălăţeni au jucat în Turcia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Micuţii copii talentaţi din Ansamblul Folcloric de Copii „Doiniţa Covurluiului”, cunoscuta trupă a Centrului Cultural „Dunărea de Jos", tocmai s-a întors dintr-un turneu în Turcia, unde au fost răsplătiţi cu aplauze, după cum am aflat de la coregraful Ioan Horujenco, care conduce ansamblul, alături de prof. Mihaela Horujenco, şi care i-a însoţit pe copii într-o călătorie obositoare, dar de neuitat.

Gălăţenii au participat la ediţia a VI-a a Festivalului Internaţional de Folclor pentru Copii din oraşul Simav, provincia Kütahya, din partea de vest a Turciei, desfăşurat între 20 şi 26 aprilie. Alături de micii artişti turci, au evoluat pe scenă ansambluri folclorice din Malaezia, Polonia, Georgia şi din alte ţări. Festivalul de la Simav marchează de fapt Ziua internaţională a copilului turc, care se serbează de Sf. Gheorghe al nostru, pe 23 aprilie.

Câştigul unei experienţe culturale inedite, cu stiluri şi performanţe diferite, din atâtea zone, a constat însă şi în faptul că micuţii gălăţeni au fost găzduiţi chiar în familii turceşti din Simav. Şi aceasta nu din lipsa de fonduri, ci pentru că organizatorii, Primăria Simav şi Fundaţia Anatoliană de Folclor, au dorit să implice şi comunitatea locală în proiectul trasfrontalier care se derulează cu succes de şase ani. "În acest fel, s-au legat prietenii, copiii noştri au învăţat multe despre familiile turceşti, despre preocupări, pasiuni, bucătărie, cultură şi multe altele", ne-a relatat, imediat după întoarcere Horujenco, entuziast promotor al valorilor culturale tradiţionale româneşti. "Şi gazdele au rămas plăcut impresionate de copiii noştri. Schimbul de cadouri a fost doar unul dintre momentele emoţionante ale acestui turneu. Oboseala pricinuită de numeroasele spectacole din festival şi de drumul lung a fost uitată după vizita la Moscheea Albastră, la Biserica Sf. Sofia şi la Palatul Sultanilor din Istanbul", ne-a mai spus coregraful.

Premiaţi până acum la foarte multe festivaluri din ţară, precum la cel internaţional de la Râmnicu-Sărat, cu o recentă diplomă de excelenţă la Festivalul Internaţional de folclor pentru copii şi tineret de la Zagreb, Croaţia, gălăţenii s-au putut lăuda şi acum că "am reuşit să promovăm valorile creaţiei şi culturii populare din acest spaţiu într-o competiţie de nivel internaţional".


 

Citit 1929 ori Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 00:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.