Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz, în turneu extraordinar la Galaţi. Sunetele lui Enescu, vioara şi pianul de colecţie, la Muzical

Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz, în turneu extraordinar la Galaţi. Sunetele lui Enescu, vioara şi pianul de colecţie, la Muzical
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mâine, 7 mai, de la ora 19,00, se va petrece la Galaţi, pe scena Teatrului Muzical „Nae Leonard”, un fenomen! Este vorba despre concertul susţinut de doi artişti extraordinari, violonistul Alexandru Tomescu, alături de reputatul pianist rus Eduard Kunz, pe muzica lui George Enescu! Marele Enescu, care a cântat odinioară la Galaţi, în casa Macri, cu orgă, de pe strada Domnească, sau la pianul lui Menelas Mantu, fratele marelui pictor Nicolae Mantu, în casa acestuia de pe strada Al. I. Cuza… Vom avea parte astfel de episodul gălăţean din Turneul internaţional Stradivarius – „Enescu Experience” al celor doi muzicieni, turneu început pe 3 mai, la Sinaia. În premieră naţională, ei vor interpreta integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu în 15 oraşe - centre culturale din România, Republica Moldova şi Franţa, unde turneul va avea punctul terminus, pe 30 mai.

Tomescu a debutat, ca şi Mozart, în copilărie!

Despre nou-achiziţionatul pian de concert al Teatrului Muzical, un instument extraordinar, marca „Steinway & Sons”, am mai scris, nu şi despre celălalt „personaj” instrumental, fabuloasa vioară „a lui” Alexandru Tomescu: vioara Stradivarius Elder – Voicu. Violonistul a câştigat dreptul de a cânta pe această minune cu corzi acum doi ani, în urma concursului naţional organizat de Ministerul Culturii tocmai în scopul de a descoperi cel mai potrivit artist pentru celebra vioară. Alexandru Tomescu a câştigat pentru cinci ani acest drept, bucurie pe care o împarte acum şi cu noi. Patru decenii, acest Stradivarius, printre cele mai bine conservate Stradivariusuri din lume şi printre cele mai frumoase, a fost atins de degetele maestrului Ion Voicu.

Un violonist de mare succes, Alexandru Tomescu a debutat de la nouă ani. Cariera sa oficială, începută în 1985, l-a adus pe mari scene, din Franţa şi până în Japonia, unde a susţinut peste 200 de concerte! A cântat în săli fabuloase, precum Carnegie Hall New York sau, la Paris, în Theatre des Champs Elysees! Partituri dificile – inclusiv cele ale „diabolicului” compozitor Paganini, le-a cântat fără partitură şi fără pauze! 

Kunz şi clapele sale minunate

Cu o diploma de masterat cu distincţie şi medalie de aur de la Royal Northern College of Music, Marea Britanie, cu 13 mari premii internaţionale, pianistul rus Eduard Kunz a ajuns pe scenele româneşti tot prin câştigarea premiului I la Concursul Internaţional „George Enescu”, în 2007. Aflăm că apreciatul muzician a absolvit Şcoala Gnessin pentru copii supradotaţi din Moscova şi ulterior celebrul Conservator Naţional de Muzică „P.I. Ceaikovski”; acum este la al doilea turneu alături de prietenul său Alexandru Tomescu, „una dintre cele mai mari provocări muzicale ale mele de până acum”, a declarat pianistul ziariştilor. Iar despre muzica enesciană: „Dincolo de dificultatea tehnică a partiturilor însă, am descoperit o muzică copleşitoare, plină de energie şi de substanţă, ce merge direct la suflet”.

La rândul său, Alexandru Tomescu declara undeva că a aşteptat de mulţi ani să ofere publicului un program sută la sută românesc, spunând, despre Enescu, că „limbajul său muzical este unic”.

Anul acesta, turneul internaţional va aduna fonduri pentru restaurarea casei lui Enescu de la Mihăileni-Botoşani, acum părăginită, şi pentru transformarea ei într-un centru cultural şi muzical internaţional.

Proiectul turneului este derulat printr-un parteneriat între Televiziunea Română, Radio România – co-producători, Institutul Cultural Român, Ordinul Arhitecţilor şi Fundaţia Pro Patrimonio – parteneri oficial.

Preţul biletelor:  54 lei şi 32,40 lei.


CITEŞTE ŞI: Teatrul Muzical din Galaţi şi-a cumpărat PIAN de la CEA MAI RENUMITĂ FIRMĂ din lume (VIDEO)

Citit 1684 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Mai 2015 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.