Festivalul internaţional „Gulliver”, pe ultimii metri. Programul zilelor următoare

Festivalul internaţional „Gulliver”, pe ultimii metri. Programul zilelor următoare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalul Internaţional de Animaţie “Gulliver”, organizat de Secţia Păpuşi „Gulliver” a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, început luni, continuă cu şi mai mulţi spectatori în Sala Mare şi în Sala Studio. În ultimele două zile de festival, vineri şi sâmbătă, oferta spectacolelor este în continuare foarte generoasă.

Să fim alături de trupa gălăţeană!

Astăzi, 22 mai, de la ora 10,00, vom avea ocazia să le ţinem pumnii actorilor gălăţeni, într-o formidabilă montare, o curajoasă concurenţă pe care Daniel Stanciu (care semnează regia şi scenariul), vechi prieten şi colaborator al teatrului gălăţean, o face acum desenului animat şi filmului: spectacolul „Mica sirenă” al Teatrului „Gulliver” (în părţile cu efecte speciale „din adâncul mării”, filmate şi procesate electronic, grafica digitală îi aparţine lui Alin Sterian). Îl vom recunoaşte, alături de „păpuşari” îndrăgiţi, în calitate de „guest star”, pe actorul Cristian Gheorghe, directorul Teatrului „Fani Tardini”, în rolul lui Triton, iar vocea minunată a interpretei de canto Cristina Bleandură - cunoscută şi din formaţia „Psalterion”, şi pentru rolul principal din musicalul „Romeo şi Julieta”, jucat la Teatrele de Operetă din Budapesta şi Bucureşti - se însoţeşte cu aceea a lui Ionuţ Negrişanu, actor invitat de la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi. 55 de minute legănate de melodii-şlagăre, compuse de Jou-Jou Drăgan.

Gânduri generoase, de la „Prichindel”

De la ora 13,30 vom vedea, tot pe scena mare, spectacolul „Cine va păzi clopoţeii?”, al Teatrului „Prichindel” din Alba Iulia, o adaptare după povestea scrisă de Viorica Huber Rogoz. Scriitoarea timişoreană, stabilită în Germania, a debutat în 1943, când tare frumos se mai scriau poveşti…În 1970, scriitoarea a publicat romanul „Vlad, fiul Dracului”. Retipărită recent la Editura Nemira, scriitoarea, soţie a cunoscutului scriitor de literatură SF Adrian Rogoz, a scris şi ea în acest gen fascinant, dar şi literatură pentru copii, în 1982 fiind chiar recompensată la Concursul European de Literatură pentru Copii de la Padova. Spectacolul de 55 minute de acum „este unul plin de muzică, culoare, dinamism şi viaţă. Este o poveste cu multe simboluri”, slujind adevăratelor valori ale umanităţii, „îi poartă pe spectatori în diverse lumi, în diverse culturi”, aflăm din caietul-program al festivalului.

Un Shakespeare, în regia lui Pepino

De la ora 17,30, ne întâlnim cu Shakespeare, în spectacolul pentru tineret „Visul unei nopţi de vară”, în Sala Studio a teatrului, producţie a UNATC Bucureşti, Facultatea de Teatru - Departamentul Păpuşi-Marionete (excelent spectacol de licenţă). Dacă vă spunem că regia îi aparţine extraordinarului Cristian Pepino, un brand naţional în animaţie, autor de studii despre vechea artă păpuşărească şi foarte legat de scena Teatrului Ţăndărică, dar care a montat mult şi în ţară, inclusiv la Galaţi. Pepino semnează şi traducerea piesei, dar şi scenografia şi sunetul, iar muzica îi aparţine lui Kevin MacLeod , un compozitor newyorkez cu peste 2.000 de compoziţii apreciate, autor inclusiv al fondului sonor al unui popular joc video, „Hugo”. Am găsit pe facebook o promovare cool a evenimentului de azi: „Se spune că... se vor petrece lucruri ce greu ţi le poţi închipui. Vă aşteptam, deci, să vă distraţi. Tare. Jucăm Visul unei nopţi de vară. Bottom (personaj al piesei - n. red.) o să fie acolo, să-ţi arate cum să cucereşti o femeie fără efort. Dacă el poate, poţi şi tu”.

Absolut faină

Pe scena mare, de la ora 19,00, Teatrul Act Bucureşti ne oferă un spectacol despre care s-a tot vorbit, invocând excelenţa jocului. Piesa „Absolut”, după povestea „Ivan Turbincă”, de Ion Creangă - un spectacol pentru tineret şi adulţi cu Marcel Iureş (foto 1). "90 minute, fără pauză!", suntem avertizaţi. One-man show, dar cu o mulţime de faţete umane! Regia îi aparţine unui regizor de marcă, Alexandru Dabija (care obţinea deja, în ´76, la debutul său la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, titlul de cel mai bun regizor al anului), care semnează acum inclusiv decorul şi costumele. E „un spectacol la superlativ”, iar actorul „are în el atâta forţă încât îşi ajunge şi sieşi, şi distribuţiei alambicate, şi spectatorilor” - scria pe LiterNet, la premieră, Anamaria Pănoiu.

Azi-mâine, gratis şi bun în Grădina Publică

Spectacol gratuit cu marionete, în Grădina Publică: azi, de la 19,00: „Marionettes Show”, al Teatrului Municipal de Marionete Chişinău. Azi, de la 18,00, şi mâine, de la 11,00, în Grădina Publică, intrarea liberă la atelierele de creaţie şi scenete cu marionete, desfăşurate de Compania Sosonuţi Arad. În holul Teatrului Dramatic: expoziţie permanentă de scenografie a Teatrului Ţăndărică.

Mâine, iluzionism pe bune şi poveste

Mâine, în Sala Mare, de la ora 11,00: „Magia copilăriei sau Bibbidi-bobbidi-boo”, spectacol al Teatrului „Excelsior” Bucureşti. Un Mare Vrăjitor, nişte vrăjitoare şi spiriduşi, „vrăjiţi” de regizorul Stelian Milu, care a scris textul, a făcut şi scenografia şi chiar joacă în numeroasa distribuţie. "Imposibilul devine posibil… Este tărâmul Marelui Vrăjitor, un loc plin de mistere, de globuri din cristal, păianjeni, capete de mort, fum şi o ceaţă deasă. Magia Copilăriei ne cuprinde încet încet pe toţi. Se râde, se aplaudă la fiecare vorbă a Ucenicului Vrăjitor, la fiecare giumbuşluc al Spiriduşului, după fiecare melodie a Vrăjitoarelor. Se cântă, se dansează, se fac şi se desfac vrăji. Sala interacţionează cu actorii şi invers. Costumele şi machiajul sunt fantastice, iar momentele de iluzionism (foto 2), susţinute de Cezar Mihai Bălăşoiu (el este şi dresor!), absolut senzaţionale” - scria, la premiera piesei, Oana Georgescu.

Gala premiilor

Sâmbătă, de la ora 18,30, în Sala Mare, are loc FESTIVITATEA DE PREMIERE, urmată de spectacolul „Cerere în căsătorie” (spectacol pentru tineret şi adulţi) al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.        

Citit 2397 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Mai 2015 11:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.