CRONICĂ DE CENACLU/ Stări, gânduri, notiţe

CRONICĂ DE CENACLU/ Stări, gânduri, notiţe
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

(“Eu ştiu că plouă încet/ Pe liniştitele alei din cimitir;/ Eu ştiu ca soarele arde acum o/ plajă îndepărtată/ Şi ea e brunetă şi mă priveşte ades,/ Pe o bancă de tramvai./ Eu ştiu că te-am iubit de mii de ori/ Mai ştii că luna are un halou ciudat, uneori?/ Şi nu te mai văd deloc/ Eu cred că ochii ei erau căzuţi în stele...” - Gelu Ghemiş)

După o îndelungată perioadă de tăcere, Gelu Ghemiş şi-a făcut curaj şi ne-a citit opt texte care se vor a fi lirice, unele mai îndrăzneţe, altele fiind simple adnotări, dar toate emanând o melancolie dizolvantă în rândul cititorilor.

Marius Chiru întrevede un gen pamfletar şi consideră că stilul, printre altele, ar trebui îmbunătăţit.

Carmen Neacşu apreciază atmosfera meditativă şi faptul că autorul reuşeşte să inducă o stare.

Simona Toma crede că textele nu se ridică la nivel de poezie, ele nefiind poeme, ci simple gânduri şi trăiri transmise mai departe. De asemenea, observă claritatea mesajului, precizând că nu există o încercare de a filosofa.

Stela Iorga consideră că textele sunt nişte tentative de a exprima un sentiment sau o stare pasageră.

Anca Şerban-Gaiu punctează stângăciile din fiecare text, dar remarcă o oarecare coerenţă, o atmosferă uşor naivă şi le caracterizează succint, ca fiind amalgame simpliste. Din punctul meu de vedere, textele citite nu poartă emblema unei sclipiri native, ele fiind mai mult note de jurnal.

Întrucât astăzi începe Festivalul Internaţional „Serile de literatură ale revistei Antares” (29 mai-3 iunie), ediţia a XVII-a, care se desfăşoară în paralel cu cea de-a VII-a ediţie a Târgul de Carte „Axis Libri” (27 mai-1 iunie), deci avem multe de ascultat şi de făcut în aria iubitorilor de literatură, drept urmare şedinţa ne-o vom petrece acolo.

Citit 646 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Mai 2015 15:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.