Petra Bobiţ, în vârstă de doar zece ani, şcolăriţa cu CV literar

Petra Bobiţ, în vârstă de doar zece ani, şcolăriţa cu CV literar
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

O gălăţeancă în vârstă de numai zece ani, dar aflată deja la al doilea volum de autor publicat la editură, Petra-Ana Mirică-Bobiţ, publicată şi în reviste, are, iată, deja premii câştigate în ţară şi străinătate cât să umple o vitrină! Membră a Cenaclului şcolar numit (cum altfel?) “Lumina”, de la Şcoala gimnazială nr. 28 „Mihai Eminescu (iarăşi un nume cu frumos înţeles pentru creatorii-copii!) a câştigat recent un premiu în Italia! Al doilea premiu literar în Italia, între alte mari premii în ţară.

Încă un premiu special în Italia!

Premiul special „Valorizza il territorio” (am putea traduce prin „Preţuieşte-ţi pământul”) câştigat de micuţa gălăţeancă la cea de-a 24-a ediţie a Premiilor internaţionale Centro Giovanie Poesia de la Triuggio, într-o frumoasă localitate de lângă Milano. După cum sună şi titlul, concursul dedicat poeziei copiilor şi tinerilor. Pe 7 iunie, gălăţeanca a fost premiată acolo, în prezenţa consulului României şi al celui al Republicii Moldova de la Milano. Gălăţeanca a fost printre cele opt românce premiate, alături de alte condeie tinere din Europa. A primit un platou din porţelan inscripţionat cu litere de argint: numele concursului, concursului, premiul, numele câştigătoarei şi ţara ei. Şi oraşul ei !!! O poezie a micuţei gălăţence a intrat în antologia festivalului!

Scriitoarea a fost cucerită de-a dreptul de consulul Republicii Moldova la Milano, foarte popular: „Era foarte jucăuş. Când a aflat că sunt din România, mi-a spus bucuros: A, suntem vecini!”, îşi aminteşte cu plăcere Petra. Consulul ucrainean, o doamnă care a făcut eforturi deosebite să vină cu copiii din ţara măcinată de război, i-a făcut de asemenea o impresie puternică, caldă. Mămica Petrei, profesoara de română Luminiţa Mirică-Bobiţ, a fost însă chiar dezamăgită de prezenţa oficialului român, care a fost cam ursuz cu copiii; doar s-a mirat când a primit de la gălăţeancă un exemplar din ultimul ei volum, care a însoţit-o în călătorie, alături de sacoşe inscripţionate cu numele ţării nostre şi de steguleţe tricolore. Şi a avut grijă “să facă reclamă”, chemând copiii la… pavilionul românesc (de altfel destul de inconsistent, se pare) de la Expo Milano, cu o intrare de 35 euro biletul, cât jumătate dintr-un bilet pe autocar România - Italia! Gălăţeanca a aflat însă că seara se putea intra cu doar şapte euro… Un argument puternic pentru români, căci o astfel de călătorie… costă ! Cel puţin anul trecut, la Trieste, premiul câştigat de Petra a însemnat şi trei zile de sejur gratuit… Acum, poeta a putut vedea Castello Sforzesco din Milano, castel construit la 1300, el însuşi operă de artă, ce găzduieşte o pinacotecă, un muzeu de artă antică şi o secţie de instrumente muzicale, cel mai mare monument civil al Renaşterii. Aici este expusă ultima operă, neterminată, a lui Michelangelo: statuia Pietà Rondanini. Sau celebrul Dom, sub care, într-un veritabil orăşel subteran, muncesc, în ateliere şi făbricuţe, făcând de la lumânări şi icoane şi până la termopane, vreo 5.000 de italieni, ne-a relatat dna Bobiţ.

Alte premii, în ţară

Din cauza periplului italian, gălăţeanca nu a putut fi prezentă la decernarea altui premiu în ţară: Premiul de Excelenţă „Ion Faiter” la Concursul literar naţional „Aripi de dor”, al revistei „Metamorfoze” din Medgidia, revistă litarară fondată acum 25 de ani. Preşedintele juriului a fost scriitoarea Emilia Barbu, iar redactorul-şef al revistei, prof. Constantin Miu, a ţinut să stea de vorbă cu gălăţeanca la întoarcerea ei în ţară. Menţionăm şi recentul Premiu pentru Originalitate obţinut în cadrul concursului de creaţie „Scriitori de ieri, de azi şi de mâine”, la Festivalul naţional de carte „Axis Libri ”, ultima ediţie, a VII-a, a tâtgului de carte de la Galaţi.

Deja două volume

Cu ilustraţiile interioară şi cea a copertei realizate de micuţa autoare, prima carte i-a apărut la nouă ani: „Poezii de suflet / Poems from a childs´s heart”„ (cu câteva texte publicate şi în engleză şi italiană), publicată de la Editura Pax Aura Mundi Galaţi şi lansată anul trecut la Biblioteca „V. A. Urechia”. Ultimul volum, scos recent la aceeaşi editură, volum bilingv, în română şi engleză (traducere prof. Gilda Daniela Chiriluţă, dascăl de engleză de la şcoala Petrei), „O lume de poezie/ A world of poems”, a ajuns şi în Italia.

Premii cu repetiţie

Dar nu numai la Triuggio a luat premiu mica gălăţeancă! A primit şi o Menţiune specială la Concursul internaţional „Castello di Duino” de la Trieste, Italia, în 2014, unde şi-a reprezentat ţara. De asemenea, a fost laureată a Festivalului internaţional "Renata Verejanu" de la Chişinău. Premii pentru creaţie are destule, din care vă spunem pe cele mai importante: Premiul I şi II la Concursul de creaţie literară „Culorile copilăriei”, Slatina 2013, Premiul III la concursul judeţean de artă plastică „Europa prin ochii tăi”, organizat anul trecut de Centrul Europe Direct Galaţi, iar în acest an recidivează tot aici cu Premiul I! Tot anul trecut, la Brăila, a cucerit Premiul II la Concursul naţional de creaţie literară „Ion Creagnă”, concurs manageriat de scriitorul Nicolae Băciuţ. Premiul II, în acelaşi an, la Concursul naţiona de creaţie „Copiii României creează”, competiţie sub patronajul Ministerului de Interne. Premiul II, tot atunci, la concursul literar „Culorile copilăriei”, Hunedoara. Ea a obţinut medalii şi la concursurile şcolare judeţene şi naţionale pentru limba română, matematică, educaţie plastică. Este şi membră a Clubului de teatru al şcolii „Micii mari actori”, a formaţiei de chitarişti de acolo şi, desigur, a cenaclului literar. 

Citit 1871 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iulie 2015 19:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.