ISTORIA ALTFEL: Oraşe moderne fondate în Antichitate

ISTORIA ALTFEL: Oraşe moderne fondate în Antichitate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un oraş care reuşeşte să rămână locuit timp de mai multe secole este ceva destul de rar. Imperiile decad, porturile se inundă, râurile îşi schimbă cursul şi fără să îţi dai seama oraşele sunt părăsite şi uitate. În prezent, doar câteva oraşe, unele dintre ele capitale ale unor ţări, pot demonstra că au fost locuite timp de trei milenii fără oprire. Iată câteva exemple compilate de historia.ro.

Atena

Cea mai veche dovadă a existenţei unei aşezări umane în zona actualului oraş, datează dintre anii 7000 şi 5000 î.Hr. Deja din a doua jumătate a secolului al II-lea î.Hr., Atena (foto) era un important avanpost al civilizaţiei miceniene şi rămâne timp de secole bune unul dintre cele mai importante centre comerciale, datorită poziţiei geografice favorabile. În secolul V î.Hr., când oraşul avea deja câteva mii de ani de istorie, începe Epoca de Aur Ateniană, oferind lumii întregi vaste contribuţii în ceea ce priveşte democraţia (Pericle), teatrul (Sofocle şi Euripide), istoria (Herodot), medicina (Hippocrate) sau filosofia (Socrate, Platon, Aristotel).

Beirut

Numit cândva „Parisul Orientului Mijlociu”, capitala Libanului este cu 3.000 de ani mai veche decât capitala Franţei (Parisul este fondat în 250 î.Hr.). Primele referinţe asupra oraşului Beirut se regăsesc în scrisorile unui rege din zona Libanului trimise faraonului Egiptului în jurul anului 1400 î.Hr. De-a lungul timpului, oraşul port a fost condus de fenicieni, greci, romani, bizantini, arabi, cruciati, otomani şi francezi. Din 1943, Beirut este capitala Libanului.

Ierusalim

Texte datând din secolul al II-lea î.Hr. menţionează existenţa unei regiuni numită „Rushalimum” sau „Urusalim”, însă cea mai veche descriere a acestei aşezări o regăsim în Biblia Hebrew. Ierusalim devine capitala israeliţilor după ce este cucerit în anul 1000 î.Hr. de către Regele David. De-a lungul timpului, oraşul a fost deseori cucerit şi distrus, dar întotdeauna a fost reconstruit. Din 1848, oraşul Ierusalim joacă un rol important în conflictul israeliano-palestinian, ambele tabere susţinând că au dreptul să îl ocupe.

Ankara

Localizat în platoul anatolian, la răscrucea unor drumuri comerciale, Ankara a fost o aşezare hitită fondată acum 4.000 de ani. Un mileniu mai târziu, Ankara devine un important oraş al Imperiului Frigian. În anul 334 î.Hr., oraşul este cucerit de Alexandru cel Mare. După ce este condus o bună perioadă de timp de greci, romani, bizantini, arabi, perşi şi turci, oraşul este cucerit în anul 1356 de otomani. Ankara devine capitala Turciei moderne în anul 1923. Mustafa Kemal Ataturk foloseşte oraşul drept centru de rezistenţă împotriva sultanatului otoman. A purtat numele de Angora până în 1930 şi Ancyra în perioada clasică.

Lisabona

Zona frumoasei capitale a Portugaliei devine un centru important în jurul anului 1.200 Î.Hr. când este folosită drept centru  comercial de către fenicieni. În secolul al II-lea Î.Hr., romanii cuceresc Spania şi Portugalia de astăzi şi construiesc oraşul, ridicând temple, băi şi teatre. Romanii numesc oraşul Olisipo. În anul 711 d.Hr., oraşul este cucerit de musulmani, dar recucerit de creştini în secolul al XII-lea. Lisabona devine unul dintre principale porturi ale Europei în perioada Marilor Descoperiri şi a fost decorat cu bogăţii aduse din Brazilia, Africa, India şi Asia de Sud-Est.

Damasc

Capitala Sirei concurează pentru titlul de cel mai vechi oraş locuit şi în prezent. Datările cu carbon au scos la iveală că Damascul este locuit din perioada 10.000-8.000 î.Hr. Fondat cu numele Palmyra în mileniul III Î.Hr. şi situat la răscrucea drumurilor dintre Asia şi Africa, acest oraş a fost unul dintre cele mai importante centre comerciale din lume. În secolul I î.Hr., Damascul este cucerit de romani, iar mai târziu devine un important avanpost militar al Imperiului Bizantin. În secoul al VII-lea d.Hr., oraşul devine capitala califatului Umayyad, primul stat islamic. Dezvoltarea incredibilă şi bogăţia Damascului au influenţat apariţia şi înflorirea altor oraşe arabe. În timpul Evului Mediu, Damasc era o metropolă prosperă, atrăgând mulţimi de artişti şi artizani. În 1867, Mark Twain spunea: „Pentru Damasc, anii sunt doar momente, iar deceniile sunt doar firimituri mărunte de timp.”

Citit 2722 ori Ultima modificare Marți, 28 Iulie 2015 14:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.