O istorie predecembristă a Galaţiului. O analiză, date statistice, amintiri grele şi un jurnal

O istorie predecembristă a Galaţiului. O analiză, date statistice, amintiri grele şi un jurnal
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"O generaţie a Galaţiului între două sisteme politice, economice şi sociale (1944-2014)", scrisă de dr. ec. Ion Lucian Mehedinţi (Editura Fundaţiei Universitare Dunărea de Jos Galaţi - 2015), umple, desigur, un gol în cercetarea istorico-socială a zonei noastre geografice: perioada „comunistă”. Cartea se bucură de un „Cuvânt înainte” semnat de prof. univ. dr. ec. Neculai Tabără, de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi, care observă folosirea statisticii, dar şi a amintirilor, autorul fiind multă vreme economist şef la Direcţia de Statistică înainte de 1989, iar după Revoluţia pe care o priveşte critic, director în cadrul Prefecturii Galaţi, dar predând şi la catedră.

De la planul lui Valev la cel al UE

Pe lângă multe pagini de eseu (aproape un jurnal de stare, în care sunt amintite privaţiunile şi sacrificiile generaţiei născute prin 1945-50), găsim date concrete, care pot folosi şi altor cercetători. Nu pot fi acceptate fără comentarii unele note critice polemice foarte radicale, care trec de echilibru şi devin nostalgice.

Găsim trimiteri diverse, de la geografia Dunării la depunerile cuaternare de aluviuni, creşterile de temperatură ale perioadei studiate, cutremure, mărirea, cu 15.000 de locutori, a populaţiei oraşului până în ´56, apoi un maxim de aproape 335.000 locuitori în 1992 şi apoi iar scădere, expansiunea oraşului, la bloc, dar şi clădiri importante construite de pe la 1900 încoace, de la Casa Mantu la Palatul Navigaţiei ori la complexul studenţesc început în ´50 etc, amintiri din copilărie, despre regiunea Galaţi, istorii interesante din ultimul război mondial, reconstrucţia, consumul, foametea de după război, construcţiile industriale mari, comerţul de atunci şi de acum, şcolile, decăderea moravurilor în şcoală, medicină, agricultură, degringolada postdecembristă etc. Autorul compară Planul Valev, prin care sovieticii voiau să facem doar agricultură, cu altul „mai dur”, al Uniunii Europene.

Industriei Galaţiului între 1945-65 îi sunt acordate, din păcate, doar patru pagini, tot atâtea până în ´90 şi ceva mai mult perioadei actuale.

Citit 2185 ori Ultima modificare Joi, 20 August 2015 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.