CRONICĂ DE CENACLU: Poezie din colţul inimii

CRONICĂ DE CENACLU: Poezie din colţul inimii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sabina Penciu ne propune o incursiune într-un univers liric bine conturat, în care metaforele sunt îmblânzite, referinţele la Dumnezeu sunt mai mult sugerate prin menţionări discrete şi indirecte, registrele alternează în primul text (o scurtă proză despre Copilărie) de la ludic la tragic, paianjenii construiesc lumi în care Moartea este doar un prag între Univers şi versul următor,  iar Daimonul - prieten este chemat / invocat să vină ”în timp ce mai faci incizii/ pe hârtie/ căutând/ forma perfectă/ a vreunui poem”, ori se descântă şoptit lumea: ”se anunţa/ un început de toamnă/ chiar lângă ochii tăi/ şi viaţa/ îmi părea/ tot mai străină/ o cucuvea departe/ o lume între noi/ ce jalnic dă din aripi/ spre cioturi de lumină. (des)cântec”.

Ionică Avram spune că pe el îl apucă dorul de scris ascultând aşa poezie, care ”te atinge la colţul inimii şi, când te atinge acolo, simţi că aceea este poezie adevărată”.

Adi Secară găseşte că există un anumit echilibru şi maturitate lirică, opinând că autorul de poezie trebuie să se gândească la oglinda cititorului.

Gelu Ghemiş este de părere că poeta transformă o aparentă joacă de copil într-o formă atrăgătoare, metamorfozând cotidianul şi banalul direct în poezie.

Carmen Neacşu găseşte multă cadoare în lirica propusă, textele reuşind să dreneze o anumită stare şi să o transforme în vers.

Ana Maria Panagatos crede că poeziile au toate o anume melodie, cu toate că unele dintre ele sunt chiar întunecate.

Radu Dragomir simte poeziile ca pe o plimbare printre două conştiinţe, faţete ale eului liric, închistate, profunde, de care-i pare rău că se desprinde.

Cristina Dobreanu este încântată de poeziile, care au pe lângă stare, mesaj, totul prins în tuşe delicate, neostentative, în ele existând o melancolie apăsată, un abis, un hău accentuat de tristeţe, dar toate poemele sunt atât de fireşti, cu toate că sunt cerebrale şi lucide.

Vineri, 28 august, la ora 18:00, trecute fix, la sediul ziarului "Viaţa liberă", voi citi eu.

Citit 1082 ori Ultima modificare Marți, 25 August 2015 15:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.