ÎNCEPE Festivalul Naţional de Comedie. AFLĂ programul şi cât costă biletele

ÎNCEPE Festivalul Naţional de Comedie. AFLĂ programul şi cât costă biletele
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Vin vedetele! Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Pavel Bartoş, Adela Mărculescu şi Cristi Iacob vor juca pe scena gălăţeană


Gălăţenii sunt invitaţi la o porţie de râs care se va întinde pe parcursul a 12 zile, ca să alunge toamna din suflete. Între 5 şi 16 octombrie, la Teatrul Dramatic "Fani Tardini" se va desfăşura Festivalul Naţional de Comedie, eveniment care va marca şi 60 de ani de existenţă pentru instituţia organizatoare. Vor fi 15 spectacole, 12 în concurs şi trei în afara concursului.

În program, după selecţia făcută de directorul teatrului gălăţean, Cristian Gheorghe, au fost incluse spectacole clasice, dar şi piese ale unor dramaturgi contemporani în vogă. Regizorii aparţin şi ei mai multor categorii, confirmaţi şi în curs de afirmare. Prin urmare, festivalul va oferi o imagine asupra fenomenului teatral actual în materie de comedie.

Punct de atracţie pentru spectatori vor fi vedetele care vor juca în zilele ce urmează pe scena gălăţeană, aducând un aer de sărbătoare: Dorina Lazăr (nelipsită din festival în ultimii ani), Rodica Mandache, Pavel Bartoş, Adela Mărculescu, Cristi Iacob etc.

Luni, Teatrul Mic deschide festivalul

Gongul pentru începerea festivalului va bate luni, 5 octombrie, de la ora 19,00. După deschiderea oficială, va urca pe scenă trupa de la Teatrul Mic din Bucureşti, cu "Trei gemeni veneţieni", de Antonio Mattiuzzi Collalto, în regia Nonei Ciobanu, spectacol în care-l vom putea vedea şi pe carismaticul actor de obârşie gălăţeană Cristi Iacob.

Dacă e marţi, e Odeon, cu "Titanic vals"

Marţi, 6 octombrie, de la ora 17,00, vin studenţii de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), în Sala Studio, cu un spectacol de dans, "Zic-zac", în afara concursului. Prospeţimea şi suflul tânăr pe care le vor aduce în festival merită, cu siguranţă, susţinere prin prezenţa noastră în sală şi prin aplauze.

Tot marţi, de la ora 19,00, va fi un moment de vârf al festivalului. Vine Teatrul Odeon, cu o comedie de referinţă pentru dramaturgia românească, "Titanic vals", de Tudor Muşatescu. Regia este semnată de Alexandru Dabija, iar din distribuţie, printre alţii, fac parte: Dorina Lazăr, Rodica Mandache şi Pavel Bartoş.

Miercuri, 7 octombrie, de la ora 19,00, va juca Teatrul "George Bacovia" din Bacău, cu prima variantă din festival a piesei lui Shakespeare - "Îmblânzirea scorpiei". Anca Sigartău se va face cunoscută publicului gălăţean, de data aceasta, în ipostază de regizor.

V-a fost dor de Teodor Mazilu?

Un alt dramaturg român care scrie comedii ce se lipesc de sufletele spectatorilor este Teodor Mazilu, prea puţin montat în ultima vreme. Teatrul "Mihai Eminescu" din Timişoara a ales "Proştii sub clar de lună", piesă care a fost jucată şi la Galaţi, în anii 80, şi care la vremea aceea zguduia sala de hohote. Prin urmare, spectacolul timişorenilor nu trebuie ratat, joi, 8 octombrie, de la ora 19,00, dacă vă e dor de un râs straşnic.

"Leon şi Lena" de Georg Büchner este piesa pe care o vor juca în festival orădenii de la Teatrul "Regina Maria", vineri, 9 octombrie, de la ora 19,00. Montarea beneficiază de o regie de excepţie, semnată Mihai Măniuţiu.

"Gaiţele", "Profu' de religie" şi teatrul gazdă, în weekend

Comedia "Gaiţele" a lui Alexandru Kiriţescu nu putea lipsi din peisajul unui festival de gen. Va fi jucată şi la Galaţi, sâmbătă, 10 octombrie, de la ora 19,00, de Teatrul de Stat din Constanţa.

Duminică, 11 octombrie, sunt programate două reprezentaţii. De la ora 17,00, în Sala Studio, se va juca "Profu' de religie", scrisă de o autoare aparţinând generaţiei tinere, Mihaela Michailov. Trupa este a unui teatru care vine de regulă cu montări foarte bine închegate, Naţionalul craiovean.

De la ora 19,00, vor urca pe scenă gălăţenii noştri, cu a doua montare după "Îmblânzirea scorpiei", în regia lui Ion Sapdaru, spectacol care săptămâni la rând s-a jucat cu casa închisă. Chiar dacă l-aţi văzut, merită să mai veniţi o dată.

A treia "Scorpie", luni

Şi de ce să nu începem săptămâna la fel cum am terminat-o, adică râzând copios, la o altă montare după "Scorpia" lui Shakespeare, mai ales că veţi avea şi termen de comparaţie. Dacă duminică îl veţi vedea pe Cristi Gheorghe jucând în personajul shakespearian, luni, 12 octombrie, ni se va dezvălui în calitate de regizor al aceleiaşi piese, pe care a montat-o la Teatrul din Botoşani. Spectacolul e programat la ora 19,00.

Marţi, 13 octombrie, rămânem în nordul Moldovei şi acceptăm invitaţia celor de la Teatrul Naţional din Iaşi care vin cu o propunere inedită, "Damen Tango", de Valentina Aslanova, în regia inspirată a lui Vitalie Lupaşcu.

Două zile cu Mimi Brănescu

Mimi Brănescu este unul dintre scriitorii din generaţia tânără foarte jucat la ora actuală. Dovadă stă faptul că festivalul are pe afiş două piese marca Brănescu. Miercuri, 14 octombrie, în Sala Studio, de la ora 17,00 se va juca "Gunoierul", cu actori de la Teatrul „I.D.Sîrbu” din Petroşani, în regia lui Sebastian Lupu.

Tot miercuri, putem vedea cum sună celebra comedie "Steaua fără nume" în limba letonă. Piesa beneficiază de subtitrare, este jucată de trupa de la Teatris-Studija Jorik (Rezekne, Letonia), sub bagheta regizorală a aceluiaşi Ion Sapdaru, foarte cunoscut gălăţenilor.

Tot o piesă de Mimi Brănescu - "Acasă la tata" - a ales şi regizorul Radu Nichifor, pentru trupa Teatrului brăilean. Spectacolul e programat joi, 15 octombrie, de la ora 19,00.

Tartuffe trage cortina

Decernarea premiilor va avea loc vineri, 16 octombrie, de la ora 19,00. Şi cum unui festival de comedie îi stă bine să se termine în hohote, sunteţi invitaţi să vedeţi "Tartuffe", de Moliere, jucat de trupa Teatrului Metropolis din Bucureşti, în regia lui Victor Ioan Frunză, cel care a montat şi câteva spectacole de referinţă la Dramaticul gălăţean, cu ani în urmă. Cap de afiş este îndrăgita actriţă Adela Mărculescu.

Biletele au fost deja puse în vânzare

Spectacolele au preţuri diferite: 52,5 lei pentru Teatrul Mic, Odeon şi Metropolis, 31,5 lei pentru teatrele din Bacău, Timişoara, Oradea, Constanţa, Botoşani şi Brăila, 18,9 lei pentru spectacolele jucate de trupele din Galaţi, Iaşi şi Letonia şi 14,7 lei la cele de la UNATC şi Petroşani. Un abonament pentru toată perioada festivalului costă 340 de lei.

Citit 4623 ori Ultima modificare Vineri, 02 Octombrie 2015 14:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.