Galaţiul are o bibliotecă UNICĂ în ţară, care este în pericol să fie DESFIINŢATĂ. A rămas fără gaze şi fără lumină
Foto: Foto: Amara Ibănescu

Galaţiul are o bibliotecă UNICĂ în ţară, care este în pericol să fie DESFIINŢATĂ. A rămas fără gaze şi fără lumină
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Biblioteca Franceză "Eugène Ionesco" este unică în România, fiind cea mai mare bibliotecă privată din ţară. Este susţinută de Asociaţia "Les Amis de la Bibliothèque Française Eugène Ionesco" din Galaţi şi din Franţa şi de Fundaţia culturală "Eugène Ionesco" din România.

Profesoara Dorina Moisă, directoarea instituţiei, susţine că biblioteca este în pericol de a fi închisă, deoarece nu este susţinută de autorităţi. Cu peste 16.000 de documente şi peste 6.000 de cititori înscrişi, Biblioteca Franceză se află acum într-o situaţie disperată, a rămas fără gaze şi fără lumină, din cauză că nu s-au putut achita facturile. "În fiecare an, membrii fundaţiei se luptă să strângă bani pentru plata facturilor şi a unui singur salariu, deoarece biblioteca funcţionează de ani buni cu un singur angajat, ajutat de voluntari. Timp de câţiva ani, fundaţia a primit de la Consiliul Local bani pentru plata utilităţilor pentru şase luni pe an, dar din păcate acest lucru nu mai este posibil. În primăvară, biblioteca va sărbători 15 ani de existenţă, timp în care a fost principala sursă de materiale pentru elevii, studenţii şi profesorii care studiază şi predau limba franceză şi a organizat şi găzduit sute de activităţi francofone. Membrii fundaţiei trăiesc cu spaima că, într-o zi, munca lor va fi fost în zadar, pentru că nu se ştie ce se va întâmpla cu fondul de carte şi cu cele două clădiri. Închiderea bibliotecii ar fi ar fi un dezastru pentru cititorii săi, care ar fi nevoiţi să meargă la Bucureşti pentru materiale. Biblioteca are nevoie să fie susţinută financiar pentru a avea minimum doi angajaţi, pentru plata utilităţilor, întreţinerea celor două clădiri şi împrospătarea periodică a fondului documentar. Consideram că această instituţie atât de importantă pentru Galaţi merită să fie susţinută de către autorităţi. Membrii fundaţiei, susţinuţi de prieteni, voluntari şi cititori, fac un efort supraomenesc pentru a găsi în fiecare an banii necesari pentru a continua activitatea. Probabil ca nu se alarmează nimeni foarte tare, pentru ca am solicitat ajutor în nenumărate rânduri, dar până la urma ne-am descurcat. Probabil că trebuie să se audă că ne-au fost tăiate gazul şi lumina, ca să impresionam", spune Dorina Moisă.

Cei care vor să susţină această importantă instituţie de cultură pot dona în contul în lei RO16BRDE180SV04094121800 sau în contul pentru valuta RO03BRDE180SV03088491800.

Citit 5029 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Octombrie 2015 15:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.