Încă un PREMIU NAŢIONAL pentru gălăţeanul Viorel Dinescu

Încă un PREMIU NAŢIONAL pentru gălăţeanul Viorel Dinescu
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Scriitorul gălăţean Viorel Dinescu s-a întors acasă cu un nou trofeu:  Premiul de Excelenţă „pentru întreaga operă poetică”, de la Ediţia a V-a a Festivalul "Toamna bacoviană" (5 - 10 octombrie, la Bacău). La decernarea premiilor, pe 11 octombrie, au urcat pe „podiumul” Galei numai nume cunoscute de oameni ai Literei, în sala Centrului de cultură "George Apostu".

Un poet, două maluri, mai multe poduri… 

„Sunt foarte bucuros că premiile au ajuns pe ambele maluri ale Prutului”, ne-a declarat la întoarcere cunoscutul poet şi profesor gălăţean. „A fost premiat de exemplu academicianul Valeriu Matei! Iar Marin Gherman, cel care a primit premiul pentru debut, este chiar din Cernăuţi”, spune  poetul, recunoscut pentru „podurile de flori” literare şi de prietenie pe care le-a construit, de ani buni.

Valeriu Matei e scriitor şi istoric basarabean, fost deputat şi candidat la preşedinţia Republicii Moldova, membru al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi al Academiei Române. Valeriu Stancu este director-adjunct la Biblioteca „Gh. Asachi” Iaşi, redactor-şef şi director al Editurii şi Revistei „Cronica”.

Chiar şi premiul pentru debut editorial a mers la o tânără personalitate basarabeană: Marin Gherman, jurnalist la Radio Ucraina Internaţional şi tânăr politolog proeuropean.

Cetăţean de Onoare aici şi peste Prut

Membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR) şi al Filialei Bucureşti a USR, Dinescu este şi membru de onoare al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi al Asociaţiei Scriitorilor din Cernăuţi, Ucraina.

Profesor de matematici, redactor-şef al Editurii Edit-Press, realizator de emisiuni culturale la „Express TV”, redactor la reviste, director la „Actualitatea Galaţiului”, poet în primul rând, critic literar, eseist,  Viorel Dinescu a debutat în volum încă din 1983, la 32 de ani, şi chiar la prestigioasa editură Cartea Românească. A tipărit, înainte şi după revoluţie, dovedind astfel continuitate, 26 de volume din mai multe genuri literare, multe premiate. Dintre distincţii culturale, să amintim măcar Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi cel pentru critică şi eseu de la Festivalul Internaţional de poezie Nichita Stănescu de la Chişinău. Preşedintele Republicii Moldova i-a înmânat Medalia cu brevet „Mihai Eminescu”.

Citit 5238 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Octombrie 2015 19:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.