"La Traviata”, cu cea mai bună soprană din lume şi „Curs de fantomodele”, la Teatrul Muzical, în weekend

"La Traviata”, cu cea mai bună soprană din lume şi „Curs de fantomodele”, la Teatrul Muzical, în weekend
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În cadrul Festivalului Internaţional „Leonard”, sâmbătă, 7 noiembrie, de la ora 18,00, vom avea parte, pe scena Teatrului Muzical „N. Leonard”, de un spectacol celebru - “La Traviata”, de Giuseppre Verdi, cu o distribuţie de excepţie, în rolul titular - al curtezanei Violetta - fiind soprana româncă de renume internaţional Elena Moşuc, de la Zürich. Libretul este scris după romanul tulburător al lui Alexandre Dumas-fiul, nu mai celebrul “Dama cu camelii”, care a făcut să plângă generaţii de cititori.

Distribuţie mai mult decât naţională

Chiar internaţională, prin prezenţa extraordinară a sopranei “numărul unu” din lume, Elena Moşuc, în rolul titular - Violetta Vallery. Tenorul Florin Guzgă, de la Opera Naţională din Iaşi, interpretează rolul Alfredo. De la Opera din Braşov, vine baritonul Adrian Mărcan, pentru rolul Giorgio Germont. Echipa artiştilor de la teatrul din Galaţi aliniază nume deja îndrăgite de spectatorii noştri: Alexandru Dobre (rolul Doctorul), Silvia Niţă (Annina), Florentina Soare (Flora), Valentin Vasopol (Gaston), Gabriel Gheorghiţă (Baronul), Dominic Cristea (Marchizul), Ovidiu Ghioc (Giuseppe). Evoluează orchestra, corul şi baletul teatrului “N. Leonard”. Dirijor: Gheorghe Stanciu, artist apreciat, directorul Operei Constanţa.

Regia este semnată de Eleonora Constantinova, de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chişinău, “Artistă a Poporului” din Republica Moldova, care în martie primea Premiul pentru regie şi pedagogie la Gala Premiilor UNITEM, din ţara românească vecină.

Coregrafia îi aparţine lui Fănică Lupu, elevul marelui coregraf Oleg Danovschi, care a urmat Şcoala Internaţională de Balet “Paluka” din Dresda, Germania. Multe dintre spectacolele sale au fost în turneu în lume. Este deja apreciat de către gălăţeni pentru spectacolele “Aida”, “Carmen”, “Nabucco” “Trubadurul”. Şeful secţiei de balet al teatrului gălăţean are peste 80 de spectacole la activ şi premii naţionale pentru coregrafia spectacolelor “My Fair Lady”, “Falstaff Story”, “Chiriţa în provincie”.

"După un caz real"

Subiectul romancierului Dumas, fiul nerecunoscut, la început, al autorului romanului “Cei trei muşchetari”, este inspirat de propria viaţă, de aceea şi este atât de puternic, după atâţia ani. Născut la Paris, în 1824, cel care devenea Alexandre Dumas-fiul, romancier, ca şi tatăl său, dar mai ales dramaturg de succes, avea să nu fie recunoscut de părinte decât la şapte ani, vârstă până la care a crescut cu mama sa, o croitoreasă săracă. Recunoscut de părinte, el este luat de la mamă, însă ajunge într-un internat. El este ajutat de o prostituată, Marie Duplesssis, care ajunge apoi curtezană de lux şi se căsătoreşte cu altcineva. Tânărul scriitor o iubeşte pe acea femeie, care i-a inspirat personajul Marguerite (în operă, numele se schimbă în Violetta), până la moartea ei, în condiţii identice cu eroina.

Încă ceva despre soliştii principali

Născută la Iaşi, soprana Elena Moşuc a câştigat mai multe concursuri internaţionale şi i s-au decernat multe distincţii şi premii prestigioase. În 2005, preşedintele României i-a acordat titlul de „Ofiţer al Artelor”. În 2009, a obţinut titlul de Doctor în muzică Summa cum laudae la Universitatea de Muzică din Bucureşti. A lucrat mult pe scena Operei din Zürich, dar a recent a jucat pe celebra scenă a Operei Scala din Milano, după evoluţii în opere şi teatre din Viena, Londra, Paris, Roma, München, Berlin, Hamburg, Barcelona etc. şi participări la mari festivaluri în Europa şi SUA. A lucrat sub „bagheta” unor regizori de marcă, precum celebrul Franco Zeffirelli (la Verona, chiar în „Traviata”!), Liliana Cavani, Ruth Berghaus, Sven-Eric Bechtolf, Stefan Herheim, Martin Kusej etc.

Florin Guzgă este absolvent al Facultăţii de Muzică a Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, al Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi şi al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Huşi. A obţinut Premiul II şi Premiul special pentru tenori la Concursul Internaţional de Canto „V. Bellini” din Caltanisetta, Italia, în 2012, şi premiul „Cel mai bun debut masculin” în cadrul Galei Operelor Naţionale, Iaşi, 2014. Este arhidiacon al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Adrian Mărcan este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Secţia Canto. Este solist al Operei din Braşov şi profesor asociat (preparator) de Canto la Facultatea de Muzică din Braşov şi apoi asistent universitar. Colaborator permanent cu Opera Naţională din Bucureşti şi, pentru spectacole susţinute în ţară şi în străinătate, cu Opera Naţională Română din Iaşi, din Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj, Filarmonica de Stat „Moldova” Iaşi, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Craiova şi Teatrul “N. Leonard” Galaţi.

Preţul unui bilet este de 54 lei şi 32,40 lei.

Citeşte şi: FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „LEONARD”/ „Numărul unu” între sopranele lumii va cânta la Galaţi

Duminică, spectacol de revistă

Duminică, 8 noiembrie, spectacol de revistă: „Curs de fantomodele”, de Petronel Vizitiu. Regizat de actorul Paul Buţa, spectacolul muzical este montat pe „poantele” gălăţeanului Petronel Vizitiu, colaborator al fostului supliment umoristic al „Vieţii libere” - „Buzunar”. Coregrafia este realizată de Edi Stancu, un coregraf care a lucrat cu televiziuni cunoscute din România, precum Pro TV sau Antena 1, cu realizatori de succes precum Teo Trandafir. Scenografa îi aparţine unui artist constănţean, premiat în festivalul de comedie de la Galaţi, Lăcrămioara Dumitraşcu, cunoscută şi pentru alte decoruri grozave, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” şi la alte teatre din ţară. Nu în cele din urmă, echipa care joacă alătură nume apreciate, precum: Geanina Sion, Viorica Mărăndici, Mitică Belciugan, Radu Horghidan, Izabela Oancea şi Paul Buţa. Solişti: Luminiţa Vologa, Cristina Vasopol, Mariana Pisică, Ionuţ Negrişanu, Mihail Anton. Evoluează orchestra de revistă şi baletul teatrului, dirijor Nicolae Mantu. Preţul unui bilet: 21,60 lei şi 10,80 lei.        

Citit 3375 ori Ultima modificare Joi, 05 Noiembrie 2015 15:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.