Gălăţeanul Raoul Popa EXPUNE în SPANIA, la Muzeul European de Artă Modernă din Barcelona

Gălăţeanul Raoul Popa EXPUNE în SPANIA, la Muzeul European de Artă Modernă din Barcelona
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Plasticianul gălăţean Raoul Popa este expus la Barcelona, cel de-al doilea oraş ca mărime din Spania, în Muzeul European de Artă Modernă - MEAM, iar vernisajul expoziţiei tocmai a avut loc în seara de 20 noiembrie. Lucrarea sa, tablou în ulei pe pânză, un frumos portret-metaforă, „Drop of Light” (Strop de lumină), face acum parte dintr-o expoziţie cu lucrări selectate la concursurile internaţionale de artă ARC Salon 2014/2015 şi Figurativas 2015.

"Cu această lucrare, am participat la ediţia a VIII-a a Concursului de pictură şi sculptură Figurativas 2015, organizat la Muzeul European de Artă Modernă din Barcelona. Cu toate că nu a fost printre lucrările finaliste, sunt mândru că a fost inclusă în colecţia permanentă a muzeului", spune artistul gălăţean. Competiţia de la Barcelona, dedicată picturii şi sculpturii figurative, este considerată una dintre cele mai prestigioase din lume.

"Portretul nu este deloc un gen uşor"

„Într-o perioadă când tot mai mulţi artişti evită să abordeze portretul, tocmai pentru dificultăţile pe care le implică, sau îl împing spre caricatural, Raoul Popa s-a axat pe acest gen, dovedind calităţi creative superioare, pe care suntem siguri că le va aprofunda şi le va continua în viitor”, observa criticul de artă Corneliu Stoica, încă de la prima expoziţie personală a gălăţeanului, de la Muzeul de Artă Vizuală, iar acum se dovedeşte că a avut dreptate. Criticul scria: „Lucrările expuse în Sala „Ioan Simion Mărculescu” sunt portrete individuale şi de grup, realizate în ulei, creion, cărbune şi tehnici mixte, pe suporturi de pânză, carton şi hârtie. Acest gen al artei plastice nu este deloc uşor, fiindcă presupune pe lângă realizarea asemănării fizice cu modelele şi întreprinderea unor incursiuni în psihologia personajelor, în forul lăuntric al acestora. (…) Artistul studiază cu minuţiozitate modelele, este atent la detalii, la modul diferit de a construi fundalurile pe care sunt proiectate, la gesturi, la atitudini, la întregul lor comportament. Ele au individualitate, comunică stări şi trăiri profunde, se emoţionează, gândesc, simt lipsa comunicării şi apăsarea durerii, se neliniştesc sau visează. Pictorul ştie să nu fie monoton, îşi surprinde personajele în varii ipostaze, îşi alege unghiurile cele mai potrivite, nu foloseşte culori şocante. Întotdeauna acordă importanţă suprafeţelor luminoase şi celor umbrite.”

Raoul Popa, născut la 28 iunie 1969, în Galaţi, a început, aparent paradoxal, în domeniul tehnic: a absolvit Liceul  CFR şi, după Şcoala de Arte, Facultatea de Mecanică a Universităţii „Dunărea de Jos”, în 2004. Înfiinţarea Facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design la aceeaşi universitate l-a făcut să se înscrie aici, unde a absolvit în 2011, la clasa profesorului Tudor Ioan. Artistul cu uimitor talent a lucrat însă ca inginer, la SNCFR, secţia Reparaţii Locomotive Galaţi, timp în care a participat la expoziţii în oraş şi în ţară şi a fost premiat la concursuri naţionale. Şi este încă doar începutul unui drum.

Citit 1871 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Noiembrie 2015 20:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.