Best-seller american tradus de gălăţeanul Petru Iamandi, printre CELE MAI BUNE ROMANE din 2012

Best-seller american tradus de gălăţeanul Petru Iamandi, printre CELE MAI BUNE ROMANE din 2012
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cunoscutul traducător gălăţean Petru Iamandi ne dăruie acum încă un best-seller de mari dimensiuni (575 de pagini!) de carte premiată, scoasă de Editura Univers din Bucureşti, în colecţia „Romanul secolului XXI”. Romanul „Ziua Recunoştinţei” (nume originar, “May We Be Forgiven” – “Fie ca noi să fim iertaţi”), premiat, în 2013, cu Women´s Prize for Fiction, premiu britanic pentru roman, este scris de scriitoarea, memorialista şi scenarista A.M. Homes, bursieră Guggenheim pentru arte creative. Conf. univ. dr. Iamandi are zeci de titluri de cărţi mari ale literaturii universale vechi şi recente traduse pentru edituri de mare clasă, precum Univers, RAO, Litera Internaţional, Nemira, Teora, Tribuna – Cluj,  Institutul European – Iaşi, Didactică şi Pedagogică etc. şi adună un „curriculum vitae" de 13 pagini, predă la Facultatea de Litere a Universităţii „Dunărea de Jos” un curs de masterat în traducere şi interpretare a textelor.

Născută în 1961, A. M. Homes  e „una dintre cele mai importante scriitoare americane ale momentului”, spun editorii. Chiar celebrul Salman Rushdie observa: „Romanul începe în forţă – şi apoi se dezlănţuie cu adevărat. Nu-mi amintesc când am citit ultima dată un roman cu asemenea intensitate narativă; o relatare necruţătoare a unui an catastrofal, violent, comic şi sumbru totodată, aductor de profunde schimbări în viaţa unei familii americane disfuncţionale. De-a dreptul uimitor”.

Autoarea, cu cărţi tratate diferit de critică, a scris scenarii pentru seriale tv şi, ca jurnalist, a publicat în reviste precum The New Yorker, Artforum, Vanity Fair etc. Cu multe premii literare, ea a fost tradusă în 22 de limbi. „Ziua Recunoştinţei”, cel mai recent roman al ei, a fost publicat de Viking Books în 2012, după ce primul său capitol a fost publicat în prestigioasa revistă „Granta Magazine”. Cartea a fost  selectată de Salman Rushdie în selecţia sa cu cele mai bune romane din 2012.

Citit 1692 ori Ultima modificare Joi, 04 Februarie 2016 12:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.