"Cavalleria rusticană" şi "Paiaţe", cu invitaţi de marcă, la Teatrul Muzical

"Cavalleria rusticană" şi "Paiaţe", cu invitaţi de marcă, la Teatrul Muzical
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ambele spectacole vor fi dirijate de maestrul Alexandru Samoilă, o personalitate marcantă a vieţii muzicale, invitat permanent al teatrelor de operă din întreaga lume


Două spectacole într-unul singur, plus invitaţi de marcă şi renume internaţional este oferta generoasă a Teatrului Muzical "N. Leonard" pentru acest sfârşit de săptămână. Sâmbătă, 23 aprilie, de la ora 18,00 sunteţi invitaţi la "Cavalleria rusticana" de Pietro Mascagni, în regia artistică a Eleonorei Constantinova, şi la "Paiaţe" de Ruggero Leoncavallo, regia Anda Tăbăcaru-Hogea, două spectacole de operă, unul după altul.

Va fi un eveniment special, întrucât la conducerea orchestrei se va afla maestrul Alexandru Samoilă, o personalitate marcantă a vieţii muzicale din Odessa şi Chişinău, invitat permanent al teatrelor de operă şi al sălilor de concert din întreaga lume. În prezent este dirijor şi director artistic al Teatrului Academic de Operă şi Balet din Odessa, iar în perioada 1981-2003 a fost dirijor şi director artistic al Operei Naţionale din Republica Moldova. În 1990, a ocupat poziţia de dirijor şi director artistic al Operei de Stat din Izmir (Turcia), colaborând permanent cu Operele de Stat din Istanbul, Ankara şi Anatolia, unde a realizat numeroase producţii.

În 1996, a dirijat opera “Aida” de Giuseppe Verdi la Royal Albert Hall din Londra. Această realizare strălucitoare a fost urmată de colaborări permanente în fiecare stagiune, la Londra şi în alte oraşe din Anglia, Irlanda şi Scoţia. Maestrul Alexandru Samoilă a montat zeci de spectacole de operă şi balet în mari teatre din Anglia, Spania, Italia, Portugalia, Irlanda, Scoţia, Japonia, Ungaria şi Turcia, în România colaborând încă din 1988 cu Opera Naţională Română şi Orchestra Naţională Radio.

A participat la numeroase festivaluri de operă, alături de nume celebre ale artei cântului internaţional, fiind în acelaşi timp co-fondator şi co-producător al Festivalului de Operă “Maria Bieşu şi invitaţii” şi iniţiator al Concursului “Maria Bieşu” pentru tinerii cântăreţi de operă.

Distribuţie cu voci strălucite 

În rolul Santuzzei din "Cavalleria Rusticană" va urca pe scena lirică gălăţeană soprana Madeleine Pascu, de la Opera Naţională din Bucureşti. Cântăreaţa s-a specializat la Siena, în 2006, sub îndrumarea baritonului Renato Bruson, la Bucureşti, unde s-a pregătit cu soprana Leontina Ciobanu Văduva, şi la Lübeck (Germania), unde a fost îndrumată de baritonul Berd Weikl. Este solistă a Operei Naționale Bucureşti din anul 2006, iar repertoriul  său cuprinde numeroase roluri dificile din creaţia de operă universală.

Rolul lui Alfio va fi interpretat de baritonul Petre Racoviţă, de la Teatrul de Operă şi Balet din Chişinău. Având calităţi vocale şi scenice remarcabile, s-a impus ca un solist ce oferă garanţia succesului fiecărui spectacol. Colaborează permanent cu teatrele lirice din Moscova, Kazan, Kiev, Bucureşti. Evoluează în fiecare stagiune alături de colective artistice reprezentative pe marile scene europene din Spania, Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Irlanda. De aproape douăzeci de ani, este colaboratorul Teatrului Muzical „N. Leonard” în cele mai importante evenimente.

Alin Stoica se află la debut în rolul lui Turiddu. Este un tânăr interpret de operă în plină afirmare. A studiat cu maestrul Ionel Voineag, în cadrul Universităţii de Muzică din Bucureşti (absolvent master în 2014), perfecţionându-se în cursuri de masterclass cu Theodore Coresi - Viena (2009) Mariana Nicolescu (2011), Rockwell Blake şi Liora Maurer (Metropolitan Opera) (2011), Marina Krilovici (2012). A obţinut numeroase premii la competiţiile naţionale şi internaţionale. Din 2008 este prezent în concerte, recitaluri şi spectacole de operă pe toate scenele ţării, dar şi în Australia, Japonia, Turcia.

De la Muzicalul gălăţean vor urca pe scenă două artiste care nu mai au nevoie de prezentare: Florentina Soare (Lola) şi Emilia Frigioiu (Mama Lucia).

În "Paiaţe" vor urca pe scenă soprana Nicoleta Maier, în rolul Neddei, baritonul Petre Racoviţă, în rolul lui Tonio, Alexandru Aghenie - Silvio, Florin Bobei - Arlechino şi Sorin Lupu (invitat de la Opera Română din Cluj Napoca) - în rolul Canio.

În 1999, tenorul Sorin Lupu a intrat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, în clasa profesorului Vasile Boldor. Încă din timpul facultăţii, a avut roluri pe scena Operei Naţionale din Cluj. Solistul a urcat prima dată pe scenă în 2001. De atunci, a adunat 12 roluri principale în opere ca „Rigoletto”, „Carmen”, „Boema” sau „Traviata”. De-a lungul carierei, Sorin Lupu a avut şansa să urce pe marile scene ale Europei, pe lângă cele naţionale.

Preţul biletelor este 21,60 de lei întreg şi 10,80 redus.

Citit 1497 ori Ultima modificare Vineri, 22 Aprilie 2016 08:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.