Cum s-a dat... NOROCUL peste cap. Ofertă nouă Gheorghe Coron

Cum s-a dat... NOROCUL peste cap. Ofertă nouă Gheorghe Coron
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pictorul gălăţean Gheorghe Mihai-Coron, foarte apreciat de amatorii de artă pentru acuarelele sale de-o viaţă, tocmai a deschis o expoziţie de pictură în ulei, la Galeriile de Artă “Nicolae Mantu”. Şi cum putea să fie numită expoziţia celui născut la 19 april ´38 la Todireni, Botoşani, dar “aclimatizat” la Dunăre, decât chiar cu numele său? „Armonii reţinute, pe game stinse, spaţii sugerate din dialogul între griuri calde şi reci, cantităţi cromatice bine dozate, un ritm controlat al zonelor cromatice definesc acest univers afectiv pozitiv, din care stările limită, efervescenţa sau tensiuni tragice - sunt eliminate”. “Discursul plastic, foarte coerent, rămâne însă în primul rând un discurs cromatic”, cu “imagini în care forma se dizolvă cu totul, iar emoţia e mai puţin cenzurată, culoarea devine foarte elocventă” – scria cu ani în urmă criticul de artă Constantin Prut (autor al singurului „Dicţionar de artă modernă şi contemporană” din ţară, ajuns recent la ediţia a III-a, adăugită!), iar lucrurile continuă să stea la fel şi astăzi!

La vernisajul Coron, au onorat evenimentul mulţi plasticieni de toate vârstele, oameni de cultură. Mi s-a părut un gest de onoare modestia cu care maestrul şi-a cerut iertare de la public pentru că, în urma unui accident, câteva luni trupul nu l-a mai ajutat să realizeze toate lucrările proiectate, în expoziţie fiind acum şi câteva dintre lucrările mai vechi. Am întâlnit destui artişti, unii care folosesc chiar tehnici mai comode, precum colajul sau grafismele, care ori improvizează lucrări abia în preajma vernisajului, ori îşi poartă aceleaşi câteva creaţii leneşe mai peste tot.

Botezat de un epigramist

Autorul a mulţumit prietenilor care au realizat selecţia lucrărilor: plasticienii Ioan Murariu-Neamţ, cel care a fost şi preşedinte al filialei Uniunii Artiştilor Plastici în anii de după revoluţie, Florian Doru Crihană, cel obişnuit cu simezele europene, Mariana Cocoş, care este şi muzeograf şi critic de artă, dar şi Gabriela Dănilă - „galerista noastră, care duce pe umerii dumneaei şi probleme de contabilitate şi alte probleme ale Uniunii” şi care este prezentă zilnic la galerii. Pictorul expozant l-a evocat cu această ocazie pe profesorul şi scriitorul Lică Rugină care, pe vremea când lucra la „Viaţa nouă”, îi făcuse o epigramă cu aluzie la numele de fată al mamei artistului: Noroc. Scriitorul, care îl „pişcase” în versuri tot atunci, la un pahar de vorbă, şi pe regretatul sculptor Silviu Catargiu, scrisese cam aşa: „Coron din Noroc provine/ Deci e clar întors pe dos./ Cum s-ar spune, măi Ahile:/ Ce e sus, la tine-i jos!”  Şi aşa, NOROC s-a întors şi maestrul a semnat de atunci… CORON! La lansarea de acum, tot un epigramist, gălăţeanul Vasile Manole (laureat anul trecut al Premiului „Bacovia în Festivalul de epigramă „Romeo şi Julieta la Mizil”) a adresat câteva împunsături prieteneşti expozantului.

"Toată lumea recunoaşte stilul Coron"

„Mă bucur că artiştii au revenit în această galerie, pentru că, din respect pentru colegul tău, trebuie să fii prezent la orice vernisaj - aşa mi se pare firesc!” - a observat plasticianul David Sava, preşedintele Filialei UAP. La expozant, „sinteza se împleteşte cu cromatica”, dumnealui “are o amprentă personală, toată lumea recunoaşte stilul Coron” -  a spus, scurt şi la obiect, acelaşi artist. Iar criticul Mariana Tomozei a făcut o scurtă analiză a lucrărilor, care ating “un acord perfect de culoare”, cu tematică variată - de la peisaj la portret, nud sau natură statică; cu contur estompat, nu sunt lucrări realiste, dar trimit la realităţi din lumea satului nord-moldovean, dar şi a Dunării. „Fără să exagerăm, trebuie să spunem că prin opera sa şi prin activitatea sa ca profesor se înscrie deja în ceea ce putem numi o tradiţie a artei gălăţene” - a punctat criticul de artă. Coron vine din tradiţia şcolii ieşene de artă din anii ´70 - a studiat la Iaşi.

Citit 1912 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Aprilie 2016 15:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.