Mai mult decât o antologie SF. Petru Iamandi: o SFidare a marginilor genului!

Mai mult decât o antologie SF. Petru Iamandi: o SFidare a marginilor genului!
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Antologia de proză SF universală (!) semnată acum de profesorul Petru Iamandi constituie o premieră, cu valoare ştiinţific… editorială, pe lângă calitatea de excepţie a tălmăcirii din engleză! Firesc deci ca volumul „Fata de zăpadă” (coperta - Mirel Boşcăneanu) să vadă lumina tiparului la o editură ce nu se înclină comercialului beletristic: cea a Fundaţiei Culturale Antares Galaţi. Conferenţiar dr. la catedra de limba şi literatura engleză, Facultatea de Litere şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, Iamandi este cunoscut nu numai prin zecile de cărţi traduse pentru importante edituri din ţară, ci şi ca autor al unui voluminos dicţionar SF, scos în 2004 nu oriunde, ci la Editura Didactică şi Pedagogică; de altfel, teza sa de doctorat. În 1999, gălăţeanul era inclus în Dicţionarul SF al editurii-fanion al acestui iubit gen literar - Nemira.  

Zone literare neglijate de alţi traducători

Ce face cu totul specială această nouă apariţie editorială este, la fel ca şi în Dicţionar, cuprinderea unor zone literare aproape total neglijate de traducători, de editori şi antologatori, adăugând autorilor din SUA, Franţa, Italia sau Marea Britanie şi autori din  Rusia, Polonia, Chile, Croaţia, Armenia, Ucraina, Cehia! Şi vă asigur că nu lipsesc marii maeştri, „tătuci  SF” precum Asimov, Bradbury, Lino Aldani, Robert Sheckely sau Frederic Brown. Sunt şi autori foarte noi, dar şi dispăruţi în Raiul SF. Şi încă ceva: dincolo de ştiinţă, e şi ştiinţa scrisului: sunt alese… pagini alese, de literatură adevărată!

Teoretizarea, prin manifeste literare!

Dar ceea ce dă şi un instrument ştiinţific (agreabil însă, fascinant chiar!)  este o colecţie de opt manifeste ale SF-ului. Cum, ce şi de ce Sfidăm imaginaţia aflăm încă de la William Wilson, în 1851, manifest intitulat chiar „Poezia ştiinţei”: „picătura de rouă ce străluceşte pe floare, ca lacrima ce tremură pe pleoapă, ascunde în celulele ei transparente tot atâta foc electric pe cât cel descătuşat din norul de furtună”. Încheie şirul cyberpunkistul Bruce Sterling, cu un manifest din anii ´80.

Citit 1197 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Aprilie 2016 16:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.