LAUREAȚII FESTIVALULUI GULLIVER/ Gălăţenii au luat premii chiar şi… via Bucureşti
Foto: În foto - din spectacolul "Cenuşăreasa"

LAUREAȚII FESTIVALULUI GULLIVER/ Gălăţenii au luat premii chiar şi… via Bucureşti
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Festivitatea de premiere, de sâmbătă seara, a celei de-a XXIV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Animaţie "Gulliver" a răsplătit spectacole uimitoare, actori şi regizori de valoare.

Au anunţat câştigătorii, de pe scena Teatrului Dramatic "Fani Tardini", managerul Teatrului "Gulliver", actorul Eduard Şişu, împreună cu preşedinta juriului, prof. univ. dr. Anca Doina Ciobotaru, secretar ştiinţific al Senatului Universităţii de Arte "George Enescu" Iaşi, teatrolog şi păpuşar. Din juriu au mai făcut parte îndrăgitul actor şi regizor bucureştean Mihai Gruia Sandu, profesor, dramaturg şi star de televiziune, precum şi prof. dr. Zanfir Ilie, managerul Bibliotecii "V. A. Urechia".

După şase zile de festival şi nu mai puţin de 21 de spectacole extraordinare (cu actori, păpuşi, marionete, desen animat, proiecţie 3D şi câte şi mai câte minunăţii pentru întreaga familie; o feerie, însă istovitor pentru organizatori), juriul a decis astfel:

"Cenuşăreasa" i-a vrăjit pe toţi

Marele Premiu a fost acordat celei mai noi producţii a Teatrului "Gulliver" din Galaţi, "Cenuşăreasa", în regia lui Ciprian Huţanu, profesor de teatru la Universitatea de Arte din Iaşi.

Tot la Galaţi a mers Premiul pentru muzică: cunoscutului compozitor şi dirijor Dan Drăgoi, de la Teatrul Muzical "N. Leonard", pentru muzica originală din spectacolul "Cenuşăreasa".

Premiul "Dan Ganea", omagiu pentru fondatorul festivalului, "un alt premiu important", spun organizatorii, a fost oferit, după tradiţie, de cotidianul "Viaţa liberă". Acum, tot "Cenuşăresei" noastre, în care decorurile dansează, iar muzica te vrăjeşte!

"Toate lucrurile bune sunt trei": Attila Vizauer!

Premiul pentru regie a fost cucerit tot de un gălăţean, dar care face cinste de ani buni oraşului nostru în Capitală, ca regizor de scenă şi de teatru radiofonic, dar şi ca manager al Teatrului Naţional Radiofonic, Attila Vizauer, cu două Premii UNITER pentru regie şi mai multe nominalizări. Regizorul a atins acum rara performanţa de a-şi vedea trei spectacole selecţionate în acest festival internaţional! Nu degeaba spune dictonul german că "Toate lucrurile bune sunt trei"! Montări excelente, toate trei pe muzica lui Ioan Gyuri Pascu, care a scris şi povestea, dar şi versurile la unul dintre spectacole. Două piese, cele pentru care bucureşti-gălăţeanul a primit premiul de regie - “Muzicanţii din Bremen” şi „Bambi”, ale Teatrului "Ţăndărică", şi, respectiv, Teatrului "Excelsior" din Bucureşti, îşi datorează succesul şi textelor excelent scrise, unul cu extraordinar umor, celălalt, cu incredibilă poezie, de Ema Stere, redactor radio, soţia regizorului premiat.

Premiul special al juriului a mers tot către un spectacol regizat de Vizauer, "Bambi", montat la Teatrul "Excelsior" Bucureşti, cu o coregrafie uimitoare a Vavei Ştefănescu, venită să sprijine curajul regizorului de a nu adăuga butaforie la costumaţia personajelor (de pildă, fără corniţe, cerbii aveau, însă, identificabil şi graţios, gesturile fluide din natură). Excelent efectul de ploaie, realizat doar din bătaia palmelor! Vava Ştefănescu,  manager al Centrului Naţional al Dansului, înnobilată, chiar în mai, cu Meritul Cultural, în grad de cavaler (sâmbătă, la premiere, pe diploma oferită în contumacie, pe care a înhăţat-o tot Vizauer, scria că se acordă… "domnului").

Strălucire scenografică din Bulgaria

Premiul pentru originalitate scenografică i-a fost acordat scenografei şi creatorei de păpuşi Natalia Gocheva, de la Teatrul din Gabrovo (Bulgaria), cu un decor îndrăzneţ şi păpuşi cu priviri parcă vii, în spectacolul "Povestea lui Muck cel Mic", al Teatrului de Păpuşi "Prichindel" din Alba Iulia.

Pentru păpuşari extraordinari

Premiul pentru mânuire i-a revenit actriţei-păpuşar Maria Gornic, pentru rolurile Baba, Bătrâna şi Ghionoaia, din spectacolul "Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte", al Teatrului "Merlin" din Timişoara.

Premiul pentru interpretare feminină a fost cucerit, cu graţie şi emoţie, de actriţa Carmen Palcu Adam, în spectacolul Teatrului "Ion Creangă" Bucureşti "De-a Micul Prinţ" - pentru rolul titular.

Premiul pentru interpretare masculină a fost cucerit de actorul Gabriel Apostol, un uriaş care şopteşte dumnezeieşte şi se face iubit de copii în rolurile interpretate în "Eu, Oblio", al Teatrului "Ţăndărică".

Premiul pentru promovarea basmului românesc a ajuns tot la Teatrul pentru copii şi tineret "Merlin" Timişoara, pentru spectacolul "Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte", în regia lui Toma Hogea.

"Juriul festivalului a avut o misiune grea", declara la final preşedinta acestuia. Şi avea dreptate: a fost poate cea mai grozavă ediţie de până acum, cu spectacole unul şi unul! O reuşită în parteneriat: Fastrackids, Ambasada Statului Israel la Bucureşti, Biblioteca „V.A. Urechia”, cu finanţarea Consiliului Local Galaţi şi cu spijinul sponsorilor.

În foto 1 - Dan Drăgoi, foto 2 - Attila Vizauer (alături de Anca Ciobotaru şi Gruia Sandu, la Biblioteca "Urechia"), foto 3 - din spectacolul "Bambi", foto 4 - actorul Gabriel Apostol, foto 5 - din spectacolul "Micul Prinţ", foto 6 - scenografa Natalia Gocheva, foto 7 - din spectacolul "Tinereţe fără bătrâneţe" și în foto 8 - coregrafa Vava Ştefănescu

Citit 3166 ori Ultima modificare Marți, 24 Mai 2016 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.