CRONICĂ DE CENACLU/ Poezie de poveste

CRONICĂ DE CENACLU/ Poezie de poveste
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Urmărind prezentarea Simonei Toma, din deschiderea serii, am aflat că "Scrisorile portugheze" sunt opera unei măicuţe de la mănăstirea "Sfânta Clara" - Mariana Alcoforado - cinci scrisori pentru un locotenent de cavalerie din armata franceză, marchizul Noël Bouton de Chamilly, considerate a fi "cele mai frumoase scrisori de dragoste din literatura universală" - fapt ce o cataloghează pe Maria Alcoforado drept precursoare a romanului epistolar. Traducerea din portugheză a lui Rainer Maria Rilke le creşte cota de celebritate, ajungând să fie publicate în 1967 şi în română, în traducerea poetei Veronica Porumbacu şi girate valoric de un remarcabil "Cuvânt înainte" al lui Alexandru Philippide.

(...) Aş vrea să cuprind/ iubirea cu braţele şi/ o ploaie de sărutări/ să-mi şteargă urmele de regret/ mă apropii de tine/ cu picioare tremurânde/ cu inima bătând infernal/ iubire/ parcă ne-am juca/ de-a v-aţi ascunselea/ vreau să te găsesc(...)

(Andreea Istrate - "Iubire")

Andreea Istrate - elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială Nr. 24 din Galaţi - a prezentat în Cenaclul "Noduri şi Semne" şapte texte aşezate în formă de poezie şi un mic fragment de proză, fiecare dintre ele având un fir epic şi mesaje sau meditaţii care o apropie mai mult de proză - fapt observat şi de ascultători.

Radu Vartolomei: Când te agăţi de rimă şi de versificaţie, pierzi din valoarea literară a textului şi din mesaj; să citească foarte mult ca să-şi îmbogăţească vocabularul; să înveţe să taie redundanţele; pentru vârsta de paisprezece ani, textele sunt OK.

Paul Budeanu: Textele au poveste, deci pot fi oricând proză.

Simona Toma: Are curiozitate, atitudinea de a da pojghiţa cu unghia pentru a vedea profunzimea este remarcabilă.

Costel Crângan: Fragmentul de proză este bine articulat; are capaitatea de a-şi proiecta subiectele; îşi exersează imaginaţia; să se joace oricât cu poezia, dar să încerce şi proza; să-şi dezvolte vocabularul; are naturaleţe în scris.

Gelu Ghemiş: O poezie-manifest cu o atitudine hotărâtă de a arăta lumii cine este; textele sunt bine conturate, ştie să-şi redea gândurile.

Astăzi, activitatea cenaclului se va desfăşura în cadrul Festivalului Internaţional "Serile de Literatură ale Revistei Antares" şi Târgului de Carte "Axis Libri".

Citit 1132 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Mai 2016 12:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.