POVESTITOAREA MINUNE de la Şcoala ”Mihai Viteazul”. La şase ani, şi-a lansat trei cărţi

POVESTITOAREA MINUNE de la Şcoala ”Mihai Viteazul”. La şase ani, şi-a lansat trei cărţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

O fetiţă de doar şase ani, Miruna Elena Ignat, elevă în clasa pregătitoare A la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” are un talent mai puţin obişnuit pentru vârsta ei, dar şi realizări demne de toată lauda. La sfârşitul săptămânii trecute, în Sala "Mihai Eminescu" a Bibliotecii "V. A. Urechia", ea şi-a lansat trei cărţi de poveşti. Serioasă şi cumpănind bine răspunsurile, Miruna îţi explică, simplu, cu o modestie rar întâlnită la o vârstă aşa de fragedă, cum a devenit ea cea mai tânără gălăţeancă autoare a trei cărţi scrise pentru copii: „Aventurile lui BuCi-BuCi în pădurea fermecată”, „Poveşti la patru ani” şi „Conversaţii poznaşe”.

“Când eram mică, în spuneam mamei că vreau să fac o povestioară cu titlul, de exemplu, „Fetiţa săltăreaţă” şi aşa am ajuns să scriu 16 povestioare. Le puteţi citi în cartea "Poveşti la patru ani”, îşi aminteşte ea începutul muncii sale de creaţie. Ilustraţiile care însoţesc povestioarele sunt realizate tot de Miruna.

La rândul ei, mama fetiţei încearcă să ne lămurească: "A fost obişnuită de foarte mică să i se citească poveşti, chiar de când avea câteva luni. Cred că le-a îndrăgit, pentru că le-a avut întotdeauna în preajma ei, iar desenul s-a îngemănat foarte bine cu textul. Mă tot întreba: "Mami, vrei să-ţi spun o poveste?" Îmi spunea întâi titlul şi, în funcţie de titlul pe care ea îl alegea spontan, încropea şi acţiunea. Nu avea mai mult  de patru ani. Atunci am înregistrat-o video şi audio, pentru că mi se păreau interesante acele momente şi nu voiam să le pierd. Le-am păstrat şi, acum, când doamna învăţătoare ne-a sugerat să scoatem cărticica de poveşti "Aventurile lui BuCi-BuCi în pădurea fermecată", am spus că este un moment bun să edităm şi povestioarele create de ea pe la 4-5 ani. Am intitulat cartea "Poveşti la patru ani”. Cea de-a treia carte - "Conversaţii poznaşe" este o colecţie de răspunsuri amuzante strânse de când Miruna avea trei ani”.

Fenomenul Miruna

Învăţătoarea Elisabeta Movilă spune că în cei 38 de ani de carieră pe care îi are nu a întâlnit un copil ca Miruna. „Este un fenomen, eu îi spun mica mea minune, pentru că, într-adevăr, consider că este o minune. Îmi dau şi lacrimile când vă vorbesc, pentru că încerc să îmi dau seama de bucuria pe care o trăiesc părinţii ei, atunci când un copil de clasă pregătitoare are deja trei cărţi scrise. Mi se pare un succes extraordinar, o muncă susţinută din partea unui copil complet, după părerea mea. Miruna nu face numai asta, am la şcoală un portofoliu al Mirunei care este plin de diplome obţinute în primul ei an de şcoală. Mă înclin în faţa Mirunei, în faţa părinţilor ei”.

Chiar din momentul în care a venit la şcoală, învăţătoarea şi-a dat seama că bagajul ei de cunoştinţe depăşeşte cu mult nivelul clasei pregătitoare şi a hotărât să nu o plafoneze cu dictări. I-a dat ideea ca la tema pentru acasă, pentru weekend, să facă o povestire închinată mamei. Şi Miruna a venit, după o săptămână, cu prima parte a ultimei ei cărţi "Aventurile lui BuCi-Buci în Pădurea Fermecată".

"Am rămas uimită de încărcătura emoţională pe care mi-a transmis-o textul pe care ea l-a compus, corectitudinea scrisului. Am întrebat-o cine este BuCi-BuCi şi mi-a spus că este animăluţul ei de companie, un hamster pitic, pe care l-a primit în dar de ziua ei. L-am avut musafir şi la şcoală. Le-a citit povestea şi colegilor de clasă, care au rămas foarte impresionaţi. Le-a plăcut foarte mult şi, în fiecare săptămână, joia, când avem ora de evaluare la limba română, adică făceam dictarea folosind litera învăţată în acea săptămână, Miruna citea continuarea povestirii. Era un moment recreativ, pe care colegii ei abia îl aşteptau”, povesteşte cadrul didactic.

Miruna, care are în portofoliul ei peste 50 de diplome şi medalii, îşi doreşte să devină medic veterinar, pentru a avea grijă de animalele mici şi neajutorate.

Ea spune senină că „e uşor să faci poveşti, dacă ai imaginaţie şi fantezie”, iar copiilor de vârsta ei care vor să scrie poveşti le dezvăluie că „totul trebuie să înceapă ca o joacă, pentru ca după aceea să le fie uşor”.

Citit 3423 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Iunie 2016 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.