CRONICĂ DE CENACLU/ Bijuterii "de piatră"

CRONICĂ DE CENACLU/ Bijuterii "de piatră"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Prozatorul Ion Avram ne-a citit un fragment din viitorul lui volum de proză, cu titlul provizoriu ”Fluviul de piatră”. Cu o mână foarte sigură, dialogurile şi monologurile interioare sunt conduse cu mare artă. Stilistic, autorul rămâne tributar aceluiaşi stil de un mare lirism, care aduc în ochii lectorului o lume a satului al cărei atent cronicar şi recuperator de memorie prozatorul este. Evitând cu dibăcie accentele melodramatice, accentul cade, în fragmentul prezentat, pe disperarea copleşitoare cu care bătrâna Chiva imploră cerul, ca omul găsit să fie fiul ei, cel dispărut de atâta vreme.

Poeta Anca Şerban Gaiu este de părere că fragmentul exprimă o tensiune şi o înălţime foarte ridicate, mergându-se mult pe sugestie, fantastic şi magic, care se întrepătrund şi fac un tot, iar transfigurarea lirică este mult mai reuşită, fiindcă poezia face corp comun cu proza şi, deşi se operează cu ”vederea înaintea vederii, totul pare firesc”.

Prozatorul Victor Cilincă spune că este o poveste rotundă, cu foarte multă poezie şi alternanţe de lirism şi proză, în interiorul căreia Ion Avram are o mulţime de jocuri ca: viitorul posibil, viitorul imposibil, în care misterul identităţii lui Tănase este cultivat cu măsură, prin aluzii bine construite, simple şi de efect. Regionalismele sunt atent întrebuinţate, deşi pe alocuri prozatorul cu ochi de vultur, Victor Cilincă, a găsit vreo două disonanţe.

Prozatorul Ion Gh. Tofan găseşte textul lui Ion Avram ca având reale imagini cinematografice, fiind de părere că este o proză lirică foarte bună, cu o tehnică de bijutier şi cu ceva în plus faţă de volumul ”Văile Golgotei”.

Poetul Matei Leonard observă şi el că partea lirică este foarte bine conturată, Paul Budeanu crede că dialogurile trebuie să susţină o acţiune, iar Gelu Ghemiş vede în proza prezentată ”o felie de realism”.

Astăzi, la ora 18,30, la sediul ziarului ”Viaţa liberă”, va citi poeta Anca Şerban Gaiu.

Citit 1347 ori Ultima modificare Miercuri, 17 August 2016 14:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.