O nouă ediţie a TABEREI de sculptură în metal, la Galaţi

O nouă ediţie a TABEREI de sculptură în metal, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Proiectul gălăţenilor este finanţat de Ministerul Culturii şi cofinanţat local * Evenimentul, ajuns la ediţia a VII-a, este în desfăşurare, iar rezultatul va fi un număr de opt lucrări noi


Tabăra de sculptură în metal Galaţi, deja tradiţională la ediţia a VII-a, sub numele regretatului sculptor Silviu Catargiu, este un eveniment de mare întindere, desfăşurându-se în perioada iulie – octombrie. S-a trecut deja de faza de preselecţie, un număr de opt artişti români specializaţi în domeniul sculpturii în metal urmând să creeze, până la 31 octombrie, noi lucrări care să populeze spaţiul public gălăţean. Deja, Galaţiul şi-a câştigat un loc aparte în Europa prin taberele de sculptură în metal începute încă din anii ´80, care au dat o imagine aparte Falezei.

Printr-un proiect câştigat de gălăţeni, tabăra este finanţată de Ministerul Culturii prin Programul ACCES (99.964 lei din valoarea totală a proiectului (124.955,00 lei; inclusiv TVA), urmând ca parteneri locali să asigure restul de 24.991 lei.

De la Costică Voicu, responsabil legal al principalului partener al proiectului, Fundaţia „Mantu”, mai aflăm şi că  în prezent se lucrează pentru achiziţia materiilor prime şi materialelor necesare bunei desfăşurări a Taberei. Artiştii vor lucra în spaţii de la Parcul Industrial. Amintim că la primele ediţii ale taberei de sculptură în metal de pe faleză Combinatul Siderurgic Galaţi şi Şantierul Naval au pus la dispoziţie tablă groasă, utilaje şi mână de lucruri. „Cei de la Arcelor Mittal şi de la Şantierul Naval DAMEN, cărora le-am trimis acorduri de parteneriat, s-au arătat deja foarte receptivi, însă în continuare aşteptăm orice ajutor de la firme care înţeleg demersul nostru”, spune reprezentantul Fundaţiei, Costică Voicu.  Materiale, mână de lucru, fonduri, vor fi necesare şi în continuare. S-a luat şi legătura cu Primăria, pentru că va fi necesar o bună înţelegere între viziunea artiştilor, care au viziunea specialistului privind o viitoare amplasare a sculpturilor, şi interesul public.

Beneficiari ai proiectului Taberei sunt, precizează organizatorii, municipiul Galaţi, în calitatea sa de gazdă a celei mai mari expoziţii de lucrări de artă monumentală din metal în aer liber din Europa de Est; şi solicitantul - Fundaţia Culturală „Nicolae Mantu”.  Partenerii sunt  Asociaţia Absolvenţilor Facultăţii de Mecanică din Galaţi şi Asociaţia CED România - Centrul de Excelenţă prin Diversitate. Trebuie remarcată implicarea Muzeului de Artă Vizuală Galaţi, care asigură că vor fi respectate strict criteriile valorice artistice.

Ediţia a VI-a a Taberei se desfăşura în 2012 (foto). Prima ediţie a fost în 1976, urmată de o a doua în anul următor, cu lucrări plasate pe faleza superioară şi pe cea inferioară, apoi pe străzi din oraş sau în Parcul Coposu (fost Cloşca), a fost urmată de alte patru după revoluţie: în 1991, ´95 şi ´97: în jur de 40 de lucrări. După revoluţie, lucrările au fost de mai mici dimensiuni şi din material metalic mai subţire, amplasarea lucrărilor ridicând uneori probleme, unele lucrări fiind mutate, iar altele, nici acum puse în valoare.

Citit 3285 ori Ultima modificare Miercuri, 17 August 2016 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.