CRONICĂ DE CENACLU/ Mangalia. Amintiri fără salvamar

CRONICĂ DE CENACLU/ Mangalia. Amintiri fără salvamar
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Anca Şerban Gaiu vine cu nişte „Amintiri de la Mangalia” înşirate ca o mână de cochilii de pe plajă într-un colier de sezon. Autoarea ne promite un poem, dar, de fapt, găsim un grupaj, o miniserie care se revendică de la acelaşi titlu. Poeta face un schimb curajos de identitate cu propria mamă, intră pe secvenţe într-un joc în care mama urcă şi coboară trepte ale vârstei, îi răspunde la uşă, o povăţuişte şi o serbează, trece în adolescenţă cu poveştile ei de iubire, scrie ilustrate, se naşte din nou, iar spre final, bulversant, într-o cronologie aleatorie, rămâne cu "ficaţii roşi deja pe jumătate" şi cu "privirea mare şi umedă", urmărindu-şi grijulie copiii, de după perdea.

În alt plan, paralel, experienţa poetei se consumă la Mangalia, un oraş liniştit de la mare, unde ”nu este gălagie niciodată”, în care o recuzită cenuşie trece în fantastic (”bagajele urcă la cer”, ”nisipul se caţără pe picioare”, ”lumea se goleşte”), într-o atmosferă de pastel.

”Amintirile” Ancăi Şerban Gaiu  sunt străluminate de versuri valabile, care aerisesc textul (”primăvara iese prin crăpăturile pereţilor”, ”găletuşele de plastic în care obişnuim să aducem valuri”, ”seara e bună de foc”, ”sâmburii castanilor se întunecă” etc.).

Surprinzător însă, poeta îşi dă peste mână folosind alăturări comune şi/sau forţate (”jumătăţile singurătăţii”, ”amintirile chinuitoare”, ”unduirile melodioase”, ”inimi singure”, ”tastatura înspumată”), dar şi folosind înşiruiri stridente, goale de emoţie.

Global, poemul (grupajul) propus, cu suişurile şi coborâşurile sale, vorbeşte despre o existenţă familială rememorată într-un decor minimal, de vacanţă. Unul marin, umed şi sărat ca viaţa însăşi. Mama, tata, copiii, poeta, înoată laolată, fără salvamar, cu bucuriile şi suferinţele lor, din lichidul amniotic al naşterii până dincolo de geamandura Mangaliei.

N.A. Astăzi, pe la orele 18,00, la sediul cotidianului „Viaţa liberă”, citeşte Stela Iorga. Flashul literar va fi prezentat de Ioan Gh. Tofan.

Citit 809 ori Ultima modificare Joi, 25 August 2016 20:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.