Contacte pentru viitorul FESTIVAL ANTARES. Corneliu Antoniu a căutat ”mână de lucru” literară în Macedonia

Contacte pentru viitorul FESTIVAL ANTARES. Corneliu Antoniu a căutat ”mână de lucru” literară în Macedonia
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Poetul gălăţean Corneliu Antoniu a participat, alături de alţi poeţi români invitaţi şi de poeţi din ţări balcanice, la un turneu de lecturi publice prin trei oraşe din Macedonia. Astfel, gălăţeanul nostru, preşedinte al filialei Galaţi-Brăila a Uniunii Scriitorilor din România, a fost prezent, pentru trei zile, începând din 10 august, în oraşele Bitola, Ohrid şi Struga, la invitaţia asociaţiei filialei din Bitola a Uniunii Scriitorilor din Macedonia.

"E un popor paşnic, civilizat, deşi sunt mult mai săraci chiar şi decât noi, sunt însă foarte bogaţi sufleteşte. Ei comunică prin poezie. Au fost foarte multe lecturi, de dimineaţă până seara, trei zile cât pentru şase la noi. Am descoperit acolo o solidaritate culturală extraordinară. Vor să li se audă cântecul de durere în toată lumea şi să fie recunoscuţi. Vor să se facă cunoscuţi, iar faptul că o fac prin cultură şi nu ca alţii, prin bombe, îi onorează!", ne-a povestit poetul Antoniu, la întoarcerea din Macedonia.

Lecturile publice s-au bucurat de o participare numeroasă. „De remarcat că la toate manifestările au venit oficialităţile, domnule! Primar, viceprimar, arătând un context. La noi nu se prea vede asta", observă gălăţeanul.

Invitaţi la ediţia de anul viitor a festivalului

Un câştig concret a constat în încercarea de a întâlni şi a invita poeţi de talent din ţările balcanice la Festivalul Serile revistei "Antares". "Mi-am îndeplinit scopul pentru care am plecat - nu neapărat pentru a participa la lecturi publice, cât pentru contacte cu scriitori din Macedonia, Croaţia, Bulgaria, Serbia, care s-au întâlnit acolo. M-am dus în ideea de a-i cunoaşte pe creatorii de acolo. Am observat interesul lor de a promova coeziunea culturală, nu o competiţie internaţională".

Corneliu Antoniu

Firesc, poetul a rămas fascinat şi de peisaj: "O ţară extraordinară: am trecut prin vreo zece tuneluri foarte frumoase. Toată Macedonia este numai munţi - ai senzaţia că eşti la Zidul Moţii! Mergi printr-un tunel şi nu îi vezi capătul! Am condus 21 de ore. Sunt munţi foarte înalţi şi, la un moment dat, nu mai auzeam nimic din cauza presiunii în urechi. Pepeni am văzut cum n-am văzut în viaţa mea - căruţe. Şi tutun pus la uscat. N-am văzut nici o librărie, decât la Struga. Una peste alta, a fost o experienţă frumoasă!"

De la directorul Festivalului "Antares", am aflat că, la anul, va fi prezent la Galaţi şi un dramaturg macedonean, fost profesor la Paris, unde a fost şi jucat, prieten cu Matei Vişniec şi George Astaloş.

Un juriu, format din nouă membri, al festivalului gălăţean, itinerant şi prin Brăila, Tulcea şi Sulina, îi va selecta pe invitaţii anului viitor, în timpul periplului macedonean legându-se câteva legături cu creatori interesaţi de festivalul nostru. "Doar să mai putem face în continuare festivalul". Pentru că se vede deja ce s-a întâmplat cu revista de cultură a festivalului, care nu mai primeşte finanţare de la bugetul local. Iar preţurile tiparului cresc…

Tot luna aceasta, la Struga, urma să înceapă celebrul Festival internaţional de poezie, unul dintre cele mai mari din lume. Din motive de sănătate, poetul Dinu Flămând, de la Paris, şi-a declinat prezenţa în Macedonia. "Am fost şi eu invitat, dar nu pot să merg - abia m-am întors din Macedonia", ne-a mai spus Antoniu.

Citit 976 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2016 01:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.