În Poezie, eşti oriunde acasă! DUBLĂ LANSARE gălăţeană la Casa Ştirbey din Sinaia

În Poezie, eşti oriunde acasă! DUBLĂ LANSARE gălăţeană la Casa Ştirbey din Sinaia
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Doi scriitori gălăţeni, Leonard Matei şi Octavian Miclescu, au inaugurat "Liniile aeriene ale poeziei" (vorbim despre marca „Pegas”!): o dublă lansare de carte gălăţeană, la Muzeul oraşului Sinaia. Mai multe ghinioane au împuţinat echipa gălăţeană - iniţial, mai mulţi colegi din cenaclul „Noduri şi semne” se încumetaseră, dar viaţa culturală a Galaţiului a fost prezentată eficient. Octavian Miclescu a prezentat cenaclul „Noduri şi Semne”, iar Leonard Matei a vorbit despre cenacluri gălăţene din studenţia lor, precum „Gellu Naum” ori „Anton Holban”.

Cum ajunge Galaţiul la Sinaia

Invitaţi de confraţii din Sinaia, cei doi gălăţeni au descălecat sâmbătă după prânz printre iubitori de poezie, în decor gustos, cu parfum de cafea, cu atmosferă de cenaclu. Cofetăria Ştirbey este locul unde, sâmbăta, se adună cenaclul „Lucian Blaga” din localitate, vechi de jumătate de veac (aici a activat şi Eugen Barbu), într-o aripă a complexului muzeal, fosta Casă Ştirbey, cea mai veche clădire din oraş, unde s-a deschis o cofetărie, evident, cu aer vintage - „un fel de Casa Serfioti” - a găsit Miclescu.

Coordonatoarea evenimentului a fost Emilia Dupont, director al Centrului Cultural Sinaia.

Leonard Matei a adus volumul de versuri „În dialog cu al treilea”, abia scos la Editura Grad Godot de pe Domnească, al doilea volum al său după „Ninsoare în Paşti”. Cartea a fost prezentată de profesoara Octavia Floricică, cea care a analizat îndelung paleta de mijloace alese de poet în poeme picturale sau în colaje: „Ideea poeziei este însă tulburător de modernă, depăşind limitele umanului obişnuit şi comod relaxat în fotoliu”.

Octavian Miclescu a fost prezentat de Leonard Matei, apoi scriitorul a oferit publicului, pe săturate, o porţie întreagă de poezie marca Miclescu, din volumul „Decojitul cerului” - Editura Fundaţiei Antares. Remarcabil prin câteva volume cu scriitură inovatoare, precum „Cubul Sferic. 20 de metamorfoze ale Omului Aproximativ” - Editura Zigotto, „Jazz 4” - la Tracus Arte, Miclescu s-a remarcat şi prin proza scurtă, precum „Fântâna tătarilor”, din antologia „Cuvinte noi pe Domnească”, sau superba nuvelă „Oraşul de teracotă” - tipărită în cArtEsenţele Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. A publicat, în revista Centrului, şi teatru: „Omul Vineri părăseşte Ljubljana”, iar piesa „Banda lui Moebus”, premiată naţional, se joacă pe scena Teatrului „Fani Tardini”.

Citit 1489 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2016 00:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.