Festivalul poeţilor din Balcani "Co-producţie” Brăila-Galaţi, cu invitaţi din ţară şi din Turcia

Festivalul poeţilor din Balcani "Co-producţie” Brăila-Galaţi, cu invitaţi din ţară şi din Turcia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cele două zile de poezie turcă şi românească la Brăila continuă şi astăzi, în organizarea Consiliului Judeţean Brăila, a Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” şi a Filialei Galaţi-Brăila a Uniunii Scriitorilor din România (USR).  Astfe, azi, în cea de-a doua zi a Festivalului poeţilor din Balcani, ediţia a X-a, care se desfăşoară în Sala „Fănuş Neagu” a Bibliotecii „Panait Istrati”, cu o bogată participare din România şi Turcia, mai mulţi scriitori gălăţeni vor fi prezenţi între invitaţi.

Festivalul s-a deschis ieri seară, cu alocuţiuni rostite de preşedintele Consiliului Judeţean, Iulian Chiriac, de poetul Corneliu Antoniu - preşedintele filialei S-E, Galaţi-Brăila, a USR şi Dragoş Adrian Neagu, managerul bibliotecii brăilene.  Gala culturală este moderată de către directorul Dragoş Neagu.

Proiectul cultural al Festivalului durează de zece ani, zece ţări fiind reprezentate, pe rând, prin poeţii lor, întâlnirea funcţionând ca un dialog intercultural între literaturile balcanice. Sunt invitaţi, în fiecare an, reprezentanţi ai ţărilor din regiune, pentru a-şi promova cultura şi creaţiile literare.

Astăzi, Festivalul îşi începe activitatea de la 10,00, iar de la 11,00, conferenţiază profesoara, publicista, traducătoarea şi editoarea Gulten Abdula-Nazare, cunoscută promotoare a relaţiilor culturale româno-turce: „Terapia prin poezia lui Iunus Emre şi Cellaledin Rummy”. În grupul de poeţi, cu mulţi ieşeni, care îşi vor prezenta creaţiile de la 11,20, face parte şi gălăţeanul Mihail Gălăţeanu, poet cu recunoaştere naţională (anul trecut, la ediţia România-Croaţia, primea tot aici Premiul Opera Omnia), de asemenea, brăileanul Nicolae Grigore Mărăşanu. Urmează muzică pop cu Biliktan Yasemin şi Cilenti Aygun. Apoi, de la 12,45, în cadrul unei întâlniri a invitaţilor cu membrii Cenaclului „Panait Istrati” din Brăila, se desfăşoară câteva lansări de carte, moderate de poetul Mărăşanu, prima fiind cea de poezie a lui Gălăţanu: „Devorarea maestrului”, Ed. Paralela 45 - Piteşti, 2016. După o a doua serie de lansări, urmează, de la 17,30, un recital de poezie. Printre cei care vor recita se numără şi gălăţenii Angela Baciu, Iulian Grigoriu, Sterian Vicol sau brăileanul Constantin Gherghinoiu.

Seara, de la 19,00, criticul brăilean Viorel Coman şi poetul Corneliu Antoniu vor prezenta volumul „Balcanica 10. Poeţi români şi turci”, Ed. Proilavia, Brăila, 2016.

Festivalul se va încheia cu decernarea Premiilor Balcanica şi cu un recital de poezie al autorilor premiaţi.

Citit 1802 ori Ultima modificare Vineri, 23 Septembrie 2016 21:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.