Peste 3.000 de vizitatori la Noaptea cercetătorilor

Peste 3.000 de vizitatori la Noaptea cercetătorilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Anul acesta, acţiunile organizate de Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, în cadrul evenimentului anual Noaptea Cercetătorilor, au adunat în Campusul Ştiinţei peste 3.000 de curioşi, un număr dublu faţă de anul trecut. Iar bucuria organizatorilor e că cei mai mulţi dintre ei sunt tineri şi interesaţi de tot ceea ce înseamnă ştiinţă. Au fost dezbateri, experimente, exerciţii de intervenţie rapidă sau de prim ajutor, cursuri de chirurgie, demonstraţii de dresaj sau mini-spectacole de teatru. Ştiinţa şi arta şi-au dat mâna pentru câteva ore, ca să arate că, acolo unde există pasiune, totul e posibil!

Industria alimentară – punct de atracţie pentru vizitatori

Fie că au decorat prăjituri, folosindu-se de diverse ingrediente, au modelat marţipan, au văzut cum se poate obţine, cu ajutorul extractului de sfeclă, brânzica mov sau au intrat pe tărâmul fermecat al cristalelor colorate, copiii s-au declarat încântaţi de experimentele puse la cale de specialiştii de la Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor. Micii vizitatori au avut ocazia să înveţe cum se testează smântâna bună din galantare, ce proprietăţi organoleptice au diverse alimente din bucătărie şi cum să mănânce sănătos.

Chipsuri sănătoase din dovleac

“Ştim că micuţilor le plac chipsurile, iar noi putem să le oferim varianta sănătoasă şi naturală a acestora. Practic dovleacul se taie în felii subţiri, care se usucă în cuptor, timp de o oră şi jumătate.  Metoda poate fi pusă în aplicare şi acasă, de orice gospodină, şi e valabilă şi în cazul altor legume: morcov, ţelină, păstârnac, cartof. Putem aplica un pretratament cu sare, zahăr sau miere, sau le putem prepara aşa, ” a explicat conf. univ. dr. Liliana Mihalcea de la S.I.A.

Gheaţă carbonică, curse cu roboţi

Ştiinţa şi tehnica i-au atras pe vizitatori cu ultimele noutăţi în domeniu. Coadă era la standul cu ochelarii pentru realităţi virtuale, dar şi la standurile cu roboţi în acţiune. Studenţii la Electronică au prezentat, în holul de la inginerie, un cub de leduri ce afişa diverse animaţii, sau speed-testerul, un aparat care testează viteza de reacţie a utilizatorilor.  Micuţii au mai fost încântaţi de experimentele cu gheaţă carbonică şi de lecţia despre puncte de fierbere (transformarea unui suc de fructe în jeleu) “predată” chiar pe platoul din Campus de specialiştii unei companii private. La subsol, cei cu inima tare au asistat, ba chiar au şi efectuat, mici operaţii de sutură pe picioare de porc, sub supravegherea studenţilor medicinişti.

Invitaţie la artă

Cei de la Facultatea de Artă, în colaborare cu Liceul “Dimitrie Cuclin” din Galaţi, au dat posibilitatea vizitatorilor să se exprime artistic. Fie că au creat figurine fantastice din lut sau picturi, portrete, crochiuri, elevii talentaţi de la Liceul de Artă şi studenţii de la Facultatea de Arte i-au ghidat pe tinerii interesaţi de frumos, pe tărâmul culorilor.  “E prima participare a noastră la Noaptea Cercetătorilor şi ne bucurăm foarte mult că Facultatea de Arte ne-a adus în proiect. Scopul e să îi atragem pe tineri către artă şi să le arătăm că la Galaţi se poate face carieră dintr-un talent,” a declarat Cornelia Burlacu, profesor de grafică la Liceul de Artă. Au mai fost demonstraţii de teatru în limba engleză şi non-convenţional, dezbateri şi lecţii interactive. “Ne bucurăm că numărul de vizitatori a crescut şi că sunt foarte mulţi copii interesaţi de ştiinţă. Colegii mei s-au străduit să aducă în faţa publicului larg experimente interesante, explicate pe înţelesul tuturor şi cred că evenimentul a fost o reuşită. Am văzut copii şi părinţi foarte încântaţi, şi asta ne bucură, ” a declarat Gabriela Bahrim, prorectorul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi.

    

Citit 1958 ori Ultima modificare Duminică, 02 Octombrie 2016 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.