Doi gălăţeni premiaţi la Festivalul „Vrancea literară”

Doi gălăţeni premiaţi la Festivalul „Vrancea literară”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Doi gălăţeni au fost premiaţi la Festivalul Naţional de Creaţie „Vrancea literară”. Pe 22 octombrie, în Sala Mare a Casei de Cultură „Mihai Eminescu” din oraşul Panciu, au fost premiaţi creatori din ţară, dar şi de peste hotare, pentru mai multe genuri literare.

Premiul special la secţiunea Interviu i-a fost acordat lui Ghiţă Nazare, de către juriul prezidat de scriitorul Culiţă Ioan Uşurelu, fondatorul revistei de cultură „Salonul literar”, erudit profesor. De altfel, tradiţionalul festival este organizat de Fundaţia Social-Culturală „Mioriţa”, Liga Scriitorilor din Vrancea (1998)  şi revista „Salonul Literar”.

Premiul acestei reviste a fost acordat anul acesta unei poete gălăţence, Georgeta Muscă-Oana, pentru volumul intitulat „Mirific dans”.

Patru volume de interviuri

Premiu important, trofeul acordat cunoscutului publicist gălăţean Ghiţă Nazare îl răsplăteşte pe un autor care a scos deja patru volume de interviuri şi îl pregăteşte pe al cincilea. Astfel, la Editura "Alma" apărea, în anul 2000, „Dialoguri despre educaţie”, urmat, în 2010, de „Coloanele spirituale ale Galaţiului”, la Editura "Şcoala gălăţeană", apoi, în 2012, de „Invitatul ediţiei” şi „Dialoguri, 50+1”, Editura "Axis Libri" 2015. Au fost adunate în volume interviuri publicate de-a lungul timpului în revistele „Şcoala gălăţeană”, „Axis Libri” sau „Dunărea de Jos”.

Oameni care (ne) rămân

A intervievat peste 150 de personalităţi din domenii diferite, începând cu  prelaţi de frunte: Î.P.S. Casian Crăciun, părintele Eugen Drăgoi, părintele Eugen Buruiană şi alţii. A mai avut în faţă artişti, precum George Motoi, Alexandru Jula, Nicolae Spirescu şi mulţi alţii, scriitori ca Viorel Dinescu, Teodor Parapiru, Corneliu Antoniu, Katia Nanu, demnitari din Educaţie, precum ministrul Ecaterina Andronescu, directorul de minister Gheorghe Felea, sau ziarişti, de pildă Nicolae Melinescu, Radu Macovei, Ion Zimbru. Sau oameni de ştiinţă, printre care Paul Păltănea, Ioan Brezeanu, academicianul Constantin Gh. Marinescu, Gelu Kahu, ori manageri din Cultură, ca Dan Basarab Nanu, Cristian Căldăraru, Ştefan Andronache, Nedelcu Oprea, Zanfir Ilie, Cătălin Negoiţă, Valentin Ajder şi alţii. Unele nume au devenit deja istorie, sunt personalităţi care din păcate ne-au părăsit, şi cu atât mai preţioase rămân consemnările autorului.

Profesorul Nazare, fost director, de la Revoluţie încoace, timp de 18 ani, al Casei Corpului Didactic, căreia i-a dedicat chiar o interesantă monografie, a fost de altfel inclus, în 2012, în „Enciclopedia personalităţilor româneşti (Who is Who)”.  Absolvent al Facultăţii de Istorie la Universitatea ieşeană, a urmat şi cursuri peste hotare: la Nottingham sau la Paris - la Centrul internaţional de studii pedagogice.

Redactor-şef şi director la „Şcoala gălăţeană” şi la alte publicaţii de profil, Ghiţă Nazare a înfiinţat editura cu acelaşi nume ca şi revista, reuşind performanţa de a edita o sută de volume în acelaşi an. Iar în reviste a publicat peste 500 de studii.        

Citit 2815 ori Ultima modificare Joi, 27 Octombrie 2016 17:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.