CONCERT extraordinar la Teatrul Muzical. Cvartetul "Voces" aduce excelenţa artistică pe scena gălăţeană

CONCERT extraordinar la Teatrul Muzical. Cvartetul "Voces" aduce excelenţa artistică pe scena gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cel mai valoros ansamblu românesc de muzică simfonică, considerat totodată ca făcând parte din elita artistică internaţională, Cvartetul "Voces", va susţine un concert extraordinar, în cadrul Festivalului Internaţional "Leonard", sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 19,00, la Teatrul Muzical. În program a fost inclusă o suită de lucrări ale lui Joseph Haydn.

Trei dintre cei patru muzicieni de marcă sunt din Galaţi: Bujor Prelipcean (vioara I), Dan Prelipcean (violoncel)  şi Constantin Stanciu (violă). Lor li s-a adăugat, din toamna anului 2009, Vlad Hrubaru, care a devenit violonistul secund al ansamblului.

Înfiinţat în anul 1973, Cvartetul "Voces" s-a făcut remarcat printr-o activitate artistică impresionantă. De mai bine de patru decenii, membrii formaţiei s-au bucurat de îndrumarea unor muzicieni remarcabili. Între anii 1981 şi 1983, "Voces" a urmat cursuri de interpretare la Academia de Muzică din Köln, sub îndrumarea celebrului Cvartet londonez "Amadeus".

Cvartetul "Voces" este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale, între care: Premiul I la Colmar (Franţa, 1974), Medalia de Argint la Bordeaux (Franţa, 1976), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional "Karl Klingler" de la Hannovra (Germania, 1979). Repertoriul ansamblului este deosebit de vast, de la muzica clasică la cea contemporană, cuprinzând interpretări în primă audiţie mondială din creaţia românească, precum şi numeroase înregistrări pe disc. În colaborare cu Casa de discuri Electrecord, Voces a realizat integrala lucrărilor camerale ale lui George Enescu.

Ca o recunoaştere a valorii artistice deosebite a ansamblului, Cvartetul "Voces" este invitat pe scena unor festivaluri prestigioase: la  Bayreuth, Istanbul, Bratislava, Salonic, Ierusalim, Siena, Torino şi Salzburg, precum şi la Festivalul Internaţional "George Enescu" de la Bucureşti. Din anul 1998, Cvartetul Voces a deschis ciclul "Toscana Live", în Palatul Residenz din Würzburg (Germania). Până în prezent au fost înregistrate 42 de discuri. Momentul de referinţă îl reprezintă "Integrala cvartetelor de Beethoven", susţinută de Voces în martie 1998. Înregistrarea Integralei - premieră mondială - a apărut pe nouă CD-uri, în vara anului 2012.

În prezent, Cvartetul "Voces" este ansamblu rezident al Societăţii Române de Radiodifuziune Bucureşti, iar membrii săi sunt, totodată, profesori ai Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi.

Citit 1448 ori Ultima modificare Vineri, 18 Noiembrie 2016 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.