De Ziua Culturii Naţionale, spectacol la Muzical, în faţa unui public tânăr
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

De Ziua Culturii Naţionale, spectacol la Muzical, în faţa unui public tânăr
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Vineri, 13 ianuarie, pe scena Teatrului Muzical „Nae Leonard”, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, a avut loc un spectacol omagial, în organizare Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia”, alături de Teatrul Muzical, de Primărie, Consiliul Local şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Prezentat de actorul Ionuţ Negrişanu, spectacolul a însemnat muzică (coruri, muzică uşoară), recitaluri de poezie din Eminescu, evocări. O surpriză a fost prezentarea, în final, în primă audiţie, a unei piese muzicale compuse de maestrul Eugen-Dan Drăgoi, cunoscut dirijor şi compozitor gălăţean: „Povestea codului”, pe versuri eminesciene, într-o graţioasă şi modernă interpretare a corului Camerata Juventus (corurile unite ale Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei” şi cel al C. N. „Costache Negri”).

Totul a început însă cu o evocare, într-un limbaj ales, a marelui poet, compusă de actorul Ionuţ Negrişanu, şi o alocuţiune rostită de reprezentanta Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia”, şefa de secţie Dorina Bălan. Am reţinut din discursul dumneaei şi apelul la apărarea poetului naţional în faţa denigratorilor, dar şi faptul că, sădit în suflete neformate bine înainte, Eminescu ajunge să fie… de temut la bacalaureat. Bibliotecara a cerut ca manualele să cuprindă valori şi nu persoane la modă, cum se mai întâmplă azi.

Spectacolul, numit „Eminescu - Fiinţarea şi Rostirea Românească”, a cuprins, printre altele, poezii eminesciene dintre acela mai îndrăgite, cu actorii Mihaela Leca, Lică Dănilă şi Stelian Preda. Scriitoarea Angela Ribinciuc a citit cu emoţie câteva tandre scrisori ale lui Creangă către Eminescu, Victor Cilincă a vorbit despre Eminescu, de patru ori bibliotecar – chiar director al Bibliotecii Centrale din Iaşi - precum şi despre proiectul său ambiţios de achiziţie de carte veche; ambii au citit şi câte o poezie proprie. Ne-a încântat şi micuţa Bianca Miron, elevă a clasei de canto muzică uşoară a Şcolii de Arte a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. Lieduri pe versurile poetului, acompaniate la pian, au fost oferta de clasă pe care au oferit-o artiştii Teatrului Muzical. Cunoscute versuri au umezit ochii şi la oferta corală a corului elevilor Facultăţii de Arte a Universităţii „Dunărea de Jos” împreună cu glasurile celor din Camerata Juventus, sub bagheta dirijorului Eugen-Dan Drăgoi, precum şi la cea a Corului Teatrului Muzical, dirijat de Daniel Nistor. Totul, în numele lui Eminescu.

Citit 4354 ori Ultima modificare Vineri, 13 Ianuarie 2017 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.