Un gălăţean la Congresul de Istorie a Presei | CĂTĂLIN NEGOIȚĂ, preşedintele ARIP, în Consiliul Ştiinţific

Un gălăţean la Congresul de Istorie a Presei | CĂTĂLIN NEGOIȚĂ, preşedintele ARIP, în Consiliul Ştiinţific
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Se împlinesc zece ani de la înfiinţarea, la Cluj-Napoca, a Asociaţiei Române de Istorie a Presei (ARIP). Un gălăţean, conf. univ. dr. Cătălin Negoiţă, este preşedintele Asociaţiei şi va fi prezent la cea de-a X-a ediţie a Congresului Naţional de Istorie a Presei, care se va desfăşura la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, între 31 martie şi 1 aprilie. Tema dezbătută va fi: „Istoria presei religioase din România”. Congresul este organizat Asociaţie, împreună cu Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Eparhia Greco-Catolică  de Cluj-Gherla.

Din Consiliul ştiinţific al congresului care se va desfăşura la Cluj fac parte nume importante ale lumii academice şi clerului: acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” – preşedinte de onoare, ÎPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, PS Florentin Crihălmeanu, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, acad. Costa Roşu, de la Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina - Serbia, alături de preşedintele Senatului Universităţii clujene, de gălăţeanul Cătălin Negoiţă, director al Direcţiei judeţene pentru Cultură şi Identitate Naţională şi ziarist, de prorectorul Universităţii clujene, de profesori universitari de la Universitatea din Bucureşti, de la cea din Oradea, de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Universitatea din Craiova, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, directorul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Timişoara, un universitar de la Ministerul Apărării Naţionale, o reprezentantă a Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria.

În conferinţa inaugurală, academicianul Ioan-Aurel Pop va vorbi despre „Reflectarea în presa contemporană a trecutului românilor”. Comunicările vor fi publicate, după congres, într-un volum colectiv, la Editura Presa Universitară Clujeană.

Cercetătorul Cătălin Negoiţă tocmai a scos şi o carte despre istoria presei etniilor. Anul trecut, cartea coordonată de el şi de Ilie Zanfir – „Presa Primului Război Mondial” (ed. Tritonic şi Axis Libri) – primea Premiul „Constantin Kiriţescu” al Fundaţiei culturale „Magazin Istoric”, la Simpozionul de istorie şi civilizaţie bancară „Cristian Popişteanu” - Bucureşti.

Citit 3139 ori Ultima modificare Joi, 02 Februarie 2017 02:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.