Campanie VL: Uşor de citit. "Femeile lui Lazăr", de Marina Stepnova

Campanie VL: Uşor de citit. "Femeile lui Lazăr", de Marina Stepnova
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Acţiunea romanului "Femeile lui Lazăr", al Mariei Stapnova, se petrece în Rusia, din secolul al XIX-lea şi până în perioada post-decembristă.

Umbra lui Lazăr, un geniu sovietic, se proiectează în vieţile mai multor femei din jurul său.

Prima, Marusia, îi poartă tânărului geniu o dragoste maternă. Lazăr o priveşte şi o doreşte însă nu ca pe o mamă, ci ca pe o femeie. Ca pe o consoartă. Dar cum Cealdonov, soţul Marusiei, este cel care l-a descoperit şi promovat pe Lazăr în lumea ştiinţei mari din Rusia - şi cum Marusia însăşi pare să nu aibă ochi decât pentru soţul ei - tânărul îşi va purta dragostea în tăcere. Drama îl va schimba, încetul cu încetul, dar tot nu se va putea debarasa de ea. Va trăi cu sufletul zbuciumat şi însingurat, continuându-şi şi prietenia cu Cealdonov. Nu-i va înţelege Marusiei pornirile materne de bătrâneţe, când aceasta, bogată fiind, va culege de pe stradă copii nevoiaşi, aflaţi în pragul morţii, şi le va purta de grijă în apartamentul ei, în timp de război.

Iar dacă dragostea pentru Marusia îi fusese chinuită, cea pentru Galina Petrovna - „feighele a mea” - o fată cu 40 de ani mai tânără decât el şi care era pe punctul de a se căsători cu un alt bărbat atunci când a cunoscut-o Lazăr - este aproape grotescă, din punct de vedere al manifestării. Lazăr, la fel de educat şi de galant cum îl cunoşteau cu toţii, ajunge să-i confunde tinerei sale soţii repulsia cu extazul şi disperarea cu iubirea. El o iubeşte, dar nu remarcă decât că ea nu reuşeşte să-i împărtăşească sentimentele. Nici măcar nu bănuieşte câtă spaimă şi câtă ura se ascund în sufletul ei. Nici prin gând nu-i trece că ea încercase să-l omoare, în pântece, pe Borik, băiatul lor.

Incapabil de o dragoste paternă constructivă, Lazăr nici nu v-a ajunge să o cunoască pe Lidocika, cea care va trebui să crească la umbra sufletului îngheţat şi mutilat al Galinei Petrovna. Lazăr - sau proiecţia lui în subconştientul nepoatei - o va salva pe aceasta de la moarte.

Marina Stepnova s-a născut în 1971, în oraşul rusesc Efremov. A studiat la Moscova şi a devenit prima femeie redactor şef al unei reviste pentru bărbaţi din Rusia, "XXL". A declarat că are bunici la Chişinău şi că a trăit în capitala Republicii Moldova, în anii '80. A tradus în limba rusă piesa "Steaua fără nume", a lui Mihail Sebastian.

Găsiţi cartea la Librăria "Humanitas" de pe strada Domnească, nr. 45.

Citit 1898 ori Ultima modificare Vineri, 03 Februarie 2017 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.