"Rigoletto", o operă celebră, de un dramatism copleşitor, la Muzical

"Rigoletto", o operă celebră, de un dramatism copleşitor, la Muzical
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O operă din patrimoniul mondial, celebra dramă “Rigoletto”, a uriaşului compozitor italian Giuseppe Verdi, este oferită publicului gălăţean duminică, 19 februarie, de la ora 18,00, pe scena Teatrului Muzical „N. Leonard”. Cine nu ştie, cine n-a fredonat cunoscutele „şlagăre” ale compozitorului aplaudat pe scena operelor mari ale lumii, citite pe miile de partituri cumpărate de un public entuziast pe tot globul ori ascultate la colţ de stradă, cântate de flaşnetarii de acum mai bine de un veac? Cine n-a auzit aria ducelui de Mantova, cinicul afemeiat, care spune "Pentru mine, toate femeile sunt la fel" sau cântă "Femeia e schimbătoare", celebra arie "La donna è mobile", din "Rigoletto"?

Opera în patru acte, cântată în italiană şi subtitrată în limba română, esenţială în cultura universală, are un libret scris de Francesco Maria Piave, după o piesă la fel de celebră:  „Regele petrece” („Le roi s'amuse”, a nu mai puţin cunoscutului scriitor francez Victor Hugo, spectacol interzis la vremea lui, tocmai din cauza realismului său neobişnuit). Scenografia este semnată de Gheorghe Andreescu. Regia spectacolului îi aparţine Luciei Cicoară Drăgan, regizor la Teatrul Muzical, lector la Universitatea „Ovidius" din Constanţa, specializarea Canto.

Distribuţia este una foarte bogată: Rigoletto, bufonul ducelui de Mantova - Fulop Martin, ducele de Mantova - Sorin Lupu, Gilda, fiica lui Rigoletto - Adelina Diaconu, Giovanna, prietena Gildei - Maria Macovei, contele de Monterone - Marian Reste, contele Ceprano - Mitică  Barbu, contesa Ceprano - Maria Orzan, Marullo, un cavaler - Dominic Cristea, Borsa, un curtean - Tudorel  State, Sparafucile, un asasin de profesie - Dan Popescu, Maddalena, sora lui Sparafucile - Florentina Soare, pajul - Mirela Stoica, heraldul - Dan Nistor.

Acţiunea este de un dramatism copleşitor. Bufonul ducelui, cocoşatul Rigoletto, cel care îi cântă, servil, în strună stăpânului, bătându-şi joc de cei cărora ducele, profitând de puterea şi de seducţia sa, le-a violat fiicele sau soţiile, este la rândul său crunt pedepsit, atunci când, printr-o farsă cumplită, este legat la ochi, crezând că participă la răpirea unei femei străine, aceasta fiind de fapt chiar Gilda, iubita sa fiică. Gilda ajunge astfel în castelul ducelui. Bufonul plăteşte ucigaşi ca să se răzbune pe nobil, însă Gilda, îndrăgostită între timp de duce, se sacrifică, lăsându-se ucisă în locul acestuia. În mod macabru, trupul ei este predat tatălui într-un sac, drept trupul ducelui.

Citit 4730 ori Ultima modificare Luni, 20 Februarie 2017 13:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.