Ana Barton, "arta supravieţuieşte artistului". Vedere de pe "Pervazul lui Dumnezeu 75"
Foto: Foto Cornel Gingăraşu

Ana Barton, "arta supravieţuieşte artistului". Vedere de pe "Pervazul lui Dumnezeu 75"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În seara de vineri 10 martie, la Librăria "Humanitas" din Galaţi a avut loc lansarea volumului "Pervazul lui Dumnezeu 75”, de Ana Barton. Evenimentul a fost excelent organizat de către gazde, prin iniţiativa directorului gălăţean al librăriei, Ramona Neagu, şi s-a bucurat de participarea unui public numeros şi avizat. În deschidere a vorbit profesorul de filosofie Doru Căstăian, un tânăr intelectual de marcă al urbei, care s-a preocupat constant să anime atmosfera. Pe parcursul desfăşurării evenimentului a lansat în rafale provocări culturale diverse şi a pus în legătură discipline precum filosofia, literatura, psihologia, etologia chiar, acestea fiind teme recurente, care apar, direct sau implicit, în literatura profundă a Anei Barton.

Realitatea însăşi a fost pusă sub semnul întrebării, în ciuda faptului că simpla chestionare a realităţii este dovada parametrilor ei de funcţionare. Nimicul nu răspunde la întrebări. Ana Barton, de necrezut pentru un scriitor postmodern, se declară fascinată de personalitatea şi scrisul viguros şi rafinat în simplitate al lui Ion Creangă. Ea îl prizează pe marele povestitor dintr-un creuzet atemporal şi, în ciuda peisajului social total diferit, întoarce fiinţa către surse şi tradiţie. Ea împărtăşeşte cu cititorii fericitul simulacru de firesc, artificiul prin care fiecare prelucrează diferit de ceilalţi realitatea şi adesea diferit faţă de el însuşi. Astfel, Ion Creangă este în viziunea autoarei cu origini târgoviştene un suprarealist, prin totala libertate pe care şi-o arogă în a percepe, a decupa realitatea şi a interveni demiurgic asupra ei prin emoţie, limbaj şi stilistică. Pentru Ana Barton, lansarea de carte de vineri a fost, după cum ne-a mărturisit, "un prilej cu care oamenii au vorbit cu oamenii. În măsura în care arta poate aduce oamenii la un loc, arta supravieţuieşte artistului".

Doru Căstăian vede în eveniment o reuşită: "Cartea de proză scurtă a Anei Barton mi-a prilejuit o surpriză. A fost prima oară când o citeam şi, mărturisesc, mă aşteptăm la ceva mai puţin reuşit. S-a dovedit a fi un scriitor matur care are o voce, stăpâneşte admirabil tehnica, e un scriitor cu lecturi, în mod cert voi citi şi restul cărţilor sale. Acest volum are totuşi valori uşor inegale, nu există scriitor care să adune proze la fel de bune într-un volum. Unele sunt extrem de bune din punct de vedere tehnic. Mi-au plăcut subiectul, talentul, intertextualitatea, tehnica, faptul că ştie să creeze emoţie, să dozeze emoţie, să echilibreze ingredientele tehnice fără să exagereze şi scrie pe foarte multe registere, comic, dramatic, psihologie până la suprarealism".

Medicul Cornel Gingăraşu, artist fotograf, a imortalizat momentele de reper în evoluţia lansării cărţii. Despre scrisul Anei Barton, acesta ne spune: "Nivel intelectual deosebit, onestitate deplină (doamna şi-a spus vârsta şi numele adevărat). Incisivitate ridicată, calităţi oarecum masculine din acest punct de vedere, catalizate de o sensibilitate şi de un simţ al observaţiei feminine".

Din dezvăluirile autoarei, concluzionăm că aceasta recidivează în mod fericit, fiind la cea de-a patra carte de autor publicată, pe lângă apariţii în volume colective. A debutat în 2014, cu volumul "Prospect de femeie", la Târgul de Carte Bookfest.

Citit 2596 ori Ultima modificare Duminică, 12 Martie 2017 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.