VERNISAJ la Teatrul Muzical din Galați | Valentin Stratulat - student la Arte, la 54 de ani

VERNISAJ la Teatrul Muzical din Galați | Valentin Stratulat - student la Arte, la 54 de ani
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Atunci când talentul e prezent cu carul, mai devreme sau mai târziu, omul îşi împlineşte visul. La 54 de ani, după mai multe expoziţii la Roma, Burxelles, Nisa şi Monte Carlo, după o viaţă ce ar face subiectul unui film, Valentin Stratulat a ajuns acasă: e student în anul I la secţia Pictură de la Facultatea de Arte, drum pe care ar fi vrut să-l urmeze încă de la terminarea Liceului “Dimitrie Cuclin”.

Recent şi a vernisat o expoziţie personală la Teatrul Muzical, în compania profesorilor şi a colegilor săi. “Oglinzi” va rămâne pe simeze toată luna martie şi reprezintă un tribut adus înaintaşilor prin reproduceri după picturi celebre semnate de Corneliu Baba, Rembrandt, Ivan Shishkin, Ilia Repin, Ivan Kramskoi, dar şi lucrări personale – peisaje, flori, compoziţii cu cai şi peisaje marine – lucrate în ultimii doi ani. Este un autodidact care a simţit nevoia să se perfecţioneze şi spune că încă mai descoperă o mulţime de lucruri despre pictură. “Am ajuns la concluzia că tot timpul se poate învăţa ceva şi că, dacă eşti interesat, ai multe de descoperit. Chiar şi de la colegi. Sunt diferite moduri de a vedea realitatea, care te pot îmbogăţi,” spune Valentin Stratulat.

Talentul şi l-a descoperit încă din şcoală, aşa că, după absolvirea Liceului de Artă, a lucrat ca grafician la Muzeul de Ştiinţele Naturii, apoi ca profesor suplinitor de arte plastice în oraş şi în judeţ. Viaţa l-a trimis în Italia, unde a continuat să picteze. A fost remarcat de criticul Giorgio Palumbi, a expus la Roma, apoi a mai participat în expoziții la Bruxelles, Nisa şi Monte Carlo, locuri unde mai are încă tablouri în colecţii personale. La Galaţi, a fost prezent la Galeriile “N. Mantu” şi la filiala Bibliotecii “V.A. Urechia” din Ţiglina I, iar în ţară la Bucureşti şi Focşani. Profesorii săi, Ioan Tudor şi Tudor Şerban, i-au fost alături la vernisaj, i-au urat succes şi au vorbit despre tehnica sa inedită de lucru.

”Îmi place foarte mult la el valenţa liniei. Dacă priveşti picturile lui Valentin cu ochii întredeschişi, vezi o lume aparte, inedită, ceea ce e perfect, pentru că pictura trebuie să lase loc de interpretare,” a explicat lector univ. dr. Tudor Şerban, profesor la Facultatea de Arte. “Sper ca Facultatea să îi fie de folos şi să deschidă căi noi de evoluţie pentru Valentin”, a spus Ioan Tudor.

Este a zecea expoziţie personală a autorului, care s-a declarat încântat că picturile sale vor sta într-un spaţiu cultural deschis.

Citit 2020 ori Ultima modificare Luni, 20 Martie 2017 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.