CRONICĂ DE CENACLU | Rococo liric

CRONICĂ DE CENACLU | Rococo liric
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În flash-ul cultural, Victor Cilincă ne-a vorbit despre ”Istoria ilustrată a picturii în 1.000 de imagini color”, scrisă de 11 critici şi istorici de artă contemporană, în frunte cu Luc Benoist - conservator adjunct la lucrările Palatului Versailles - pe care, ca absolvent al Liceului de Artă acum patru decenii, şi-o aminteşte ca pe o comoară greu de procurat. Apoi, a proiectat imagini din opera cehului Alfonse Mucha, a vienezului Gustav Klimt şi cea a sticlarului genial René Lalique. A vorbit şi despre novorealism - curent al noilor ani - popular din Rusia până în SUA, inclus fiind şi sculptorul gălăţean Liviu - Adrian Sandu, despre precursorul Dali sau trompe l'oeil, înşelarea ochiului. Toate - pe muzica lui Edith Piaf şi pe Rhapsody in blue a lui Gershwin.

dumnezeu este peste tot/ este şi în măcelărie/ acolo unde/ ochii măcelarului se închid/ ori de câte ori se apropie de botul mielului/ ori de câte ori  intră în lanul/ de oase zdrobite//vai sângele nostru se apropie/ de somnul târâtoarelor/ mâna stângă/ înfloreşte pe cuţit// animale flămânde/ ne dau târcoale/ şi ne-au domesticit

(Anca Şerban Gaiu - dumnezeu este peste tot)

”În textele prezentate, Anca Şerban Gaiu este, oarecum, psalmică. Are poeme care se susţin în întregime, cu imagini kinetice. Uşurinta cu care scrie îi duce imaginaţia până la alăturări forţate. Stârneşte emoţii interioare.” (Victor Cilincă) 

”Anca Șerban abordează cu prezentul ciclu de poeme o tematică destul de grea: raportarea la Dumnezeu şi relaţia cu divinitatea. Poemele au locuri comune, dar şi străluciri inedite - sintagme originale, care ridică valoric textul ei liric; rămâne, în continuare, tributară expresiei ornamentale - un fel de rococo de factură lirică.” (Stela Iorga)

”Poemele Ancăi au un aer romantic, întrucât oscilează între reverie şi idealism subiectiv, iar din punct de vedere al conţinutului sunt de obicei moralizatoare şi, în consecinţă, ironice - însă, ironismul la ea nu e superficial, ci e o modalitate de a se juca serios (iocari serio cum zice Marsilio Ficino).” (Liviu Cocei)

Astăzi, la ora 18,00, va citi Liviu Cocei; flash-ul literar va fi prezentat de Andrei Velea.

Citit 750 ori Ultima modificare Joi, 23 Martie 2017 20:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.